Директор може працювати без нарахування заробітної плати: штраф скасовано

15:45, 3 апреля 2019
Висновок Держпраці щодо безоплатної роботи директора виявився хибним.
Директор може працювати без нарахування заробітної плати: штраф скасовано
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Восьмий апеляційний адміністративний суд в постанові від 14 березня 2019 року по справі №857/1476/19 дійшов висновку, що відносини, які виникають при виконанні засновником функцій директора підприємства без укладення трудового договору, є корпоративними, а отже, обов'язок укладати трудовий договір, нараховувати та сплачувати заробітну плату у такому разі відсутній.

Суть справи: засновник підприємства одночасно виконував обов'язки його директора, але не нараховував та не виплачував зарплату. За результатами перевірки Держпраці наклало на нього штраф з підстав того, що такі трудові відносини не були оформлені трудовим договором, а також не здійснено обов'язкове нарахування навіть мінімальної заробітної плати.

Рівненський окружний адміністративний суд розглянув у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом спільного підприємства «Мехагробуд» до управління Держпраці у Рівненській області про визнання протиправними та скасування постанов та позов задовольнив.

Позивач вважав, що відповідачем не враховано факт покладення обов'язків директора на засновника позивача на громадських засадах, без нарахування та виплати заробітної плати.

Суд послався на рішення Конституційного суду України №1-рп/2010 від 12.01.2010, у якому зазначено, що реалізація учасниками товариства корпоративних прав на участь у його управлінні шляхом прийняття компетентним органом рішень про обрання (призначення), усунення, відсторонення, відкликання членів виконавчого органу цього об'єднання стосується також наділення або позбавлення їх повноважень управління товариством. Такі рішення уповноваженого на це органу мають розглядатися у межах не трудових, а корпоративних правовідносин, що виникають між товариством і особами, яким довірено повноваження з управління.

Апеляційний суд погодився з рішенням суду першої інстанції.

Нагадуємо, раніше ми писали про те, як запобігти штрафів Держпраці.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва