Депутати пропонують звільнити переселенців від сплати туристичного збору

08:20, 19 апреля 2019
«Внутрішньо переміщені особи— не туристи, а жертви військових дій», — народний депутат прокоментувала новий законопроект.
Депутати пропонують звільнити переселенців від сплати туристичного збору
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

16 квітня група народних депутатів (І. М. Суслова, В. З. Рабінович, С. П. Заліщук та ін.) зареєстрували проект закону №10234 про внесення зміни до ст. 268 Податкового кодексу України щодо звільнення від сплати туристичного збору внутрішньо переміщених осіб.

Головну мету прийняття означеного законопроекту автори вбачають у звільненні від сплати туристичного збору внутрішньо переміщених осіб, які фактично мешкають у місцях проживання (ночівлі).

По інформації Міністерства соціальної політики, станом 1 квітня 2019 року, за даними Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, взято на облік 1 369 787 переселенців з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей та АР Крим. Зі слів авторів, одним з найважливіших проблемних питань, з якими стикаються внутрішньо переміщені особи, є питання житла. Згідно Звіту національної системи моніторингу ситуації з внутрішньо переміщеними особами, проведеного МОМ у червні 2018 року, більшість ВПО продовжують мешкати в орендованому житлі (62%), 5% проживають у гуртожитках і 4% — у центрах колективного проживання ВПО.

За оцінками громадських організацій, щонайменше 5690 внутрішньо переміщених осіб все ще продовжують мешкати у так званих місцях компактного проживання, тобто санаторіях, туристичних базах, будинках відпочинку тощо. «Сьогодні 1,3 мільйона людей, які втекли від війни на Сході, мають статус внутрішньо переміщених осіб. Їм доводиться починати життя з чистого аркушу, переживати колосальний стрес, пристосовуватись в нових, не завжди дружніх умовах. Державі треба використовувати кожну можливість, щоб зробити їхнє життя більш прогнозованим, спокійним, комфортним. У 2018 році ми дозволили місцевій владі регулювати ставку туристичного збору, який стягується з приїжджих при укладенні договору оренди житла. Але не застерегли, що цей збір не повинен стосуватись внутрішньо переміщених осіб, бо вони не туристи, а жертви військових дій», — прокоментувала одна з авторів законопроекту, народний депутат Ірина Суслова.

Наразі за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі) стягується туристичний збір у розмірі до0,5 % для внутрішнього туризму та до 5% для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Законопроектом пропонується додати до ст. 268 Податкового кодексу України таку інформацію: «Не можуть бути платниками туристичного збору взяті на облік як внутрішньо переміщені особи відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» — у разі, якщо адреса їхнього фактичного місця проживання, зазначена у довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, є адресою одного з місць проживання (ночівлі), визначених у підпункті 268.5.1 пункту 268.5 статті 268 цього Кодексу».

Раніше «Судово-юридична газета» писала про пільги і матеріальну допомогу, що отримують добровольці у Києві.

Також нами було опубліковано інформацію щодо комітетського обговорення нарахування 13-ї пенсії.

 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва