Початок дії Кодексу з процедур банкрутства може додати роботи кримінальній юрисдикції

18:14, 18 апреля 2019
Народний депутат пояснив, для чого вводиться інститут банкрутства фізичних осіб.
Початок дії Кодексу з процедур банкрутства може додати роботи кримінальній юрисдикції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Інститут банкрутства фізичних осіб, який через півроку введе в поле практичного застосування Кодекс з процедур банкрутства, спочатку буде продукувати чимало кримінальних проваджень. Таку думку «Судово-юридичній газеті» висловив під час проведення IV Форуму з реструктуризації та банкрутства народний депутат, один із авторів Кодексу Руслан Сидорович.

За його словами, законодавець, впроваджуючи даний інститут, орієнтувався, звичайно, не на шахраїв, а на добросовісних позичальників, які потрапили у фінансову скруту і не мали механізму, щоб з неї вийти. Проте життєвий і професійний досвід йому підказують, що саме шахраї першими спробують цим інститутом скористатися, аби позбутися своїх боргів. Адже тільки фізична особа-боржник має тепер право ініціювати процедуру банкрутства.

«Але я бачу усвідомлення відповідальності з боку юридичного ринку, бачу розуміння важливості правильного початку застосування процедур з боку судової влади, тому думаю, що все швидко стане на своє місце», — зазначає народний депутат.

Положення Кодексу несуть іпевні обмеження. Скажімо, особа не зможе оголосити себе банкрутом за фінансовими зобов’язаннями в 10, 20 чи 50 тисяч гривень. Такі кошти особа повинна і може заробити, а не пробувати втекти від боргів. Крім того, суд, який нині керуватиме процедурами, якщо побачить, що особа, яка оголосила себе банкрутом, насправді хоче зманіпулювати і надурити інших учасників ринку і в такий спосіб очиститися від боргів, просто закриє провадження щодо банкрутства.

«Додатковим «бонусом» для шахрая стане винесення судом окремої ухвали і направлення матеріалів справи до правоохоронних органів. Думаю, Верховний Суд оперативно надасть усім суддям методичні рекомендації, в який спосіб моніторити і виявляти факти шахрайства»,  впевнений Р. Сидорович.

«Судово-юридична газета» вже писала, що прийняття Кодексу з процедур банкрутства стане тільки початком шляху формування окремого процесуального законодавства у цій сфері.

Також ми повідомляли, що невведення Кодексу в дію гальмує створення єдиного професійного об'єднання арбітражних керуючих.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді