Імпічмент Президенту: чому депутати вирішили терміново змінити законодавство

16:55, 22 апреля 2019
«Судово-юридична газета» поцікавилась, які саме зміни можуть внести у Верховній Раді вже в цей четвер.
Імпічмент Президенту: чому депутати вирішили терміново змінити законодавство
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Доки вся Україна обговорює величезний кредит довіри до кандидата в президенти Володимира Зеленського, який демонструють результати голосування, у Верховній Раді планують вже цього четверга прийняти ряд важливих законів, зокрема, закон про імпічмент Президента України. Про це сьогодні під час брифінгу зазначив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. Він повідомив, зокрема, що цього четверга може бути розглянутий законопроект про Президента України.

А. Парубій розповів, що у Верховній Раді зареєстровано п’ять законопроектів про імпічмент. «Але мені подобається системний підхід Оксани Сироїд. Вона пропонує закон про Президента у цілому, де можна скоригувати усі неточності у взаємовідносинах між гілками влади. У законопроекті імпічмент є лише одним з розділів», — відзначив голова ВР.

Законопроект «Про Президента України», який мав на увазі А. Парубій, розроблено у квітні цього року парламентською фракцією «Самопоміч». Він встановлює правила для особи, що перебуває на посаді Президента, і дає дієві запобіжники від зловживань.

Відповідно до проекту, Президент буде здійснювати лише ті повноваження, які визначені для нього Конституцією, а саме: 

  • не зможе неконституційно призначати склад НКРЕКП і інших регуляторів, очільників СБУ в областях тощо;
  • канцелярія Президента буде допоміжним органом і не буде дублювати повноважень уряду;
  • не зможе створювати жодних органів управління;
  • прем’єр-міністр за посадою стане секретарем РНБО, щоб уникнути протистоянь між Президентом і прем’єром;
  • Президент зможе призначати чи звільняти будь-кого у виконавчій владі лише за поданням або згодою прем’єр-міністра;  
  • він буде щорічно звітувати перед парламентом про використані ним кошти.

Крім того, у проекті чітко визначені підстави та процедури для припинення повноважень Президента України. Зокрема, деталізовані процеси імпічменту та визначення неспроможності особи виконувати повноваження за станом здоров’я.

Голова парламенту наголосив, що цей законопроект можна буде включити до порядку денного на четвер, якщо документ буде підтриманий комітетом у середу. «Фактично ми зможемо розпочати роботу над законом у цей четвер. Йдеться про більш комплексний підхід, де імпічмент буде прописаний одним з розділів закону. Це може відбутися і в цей четвер», — заявив А. Парубій.

Крім того, з 2014 року на розгляді у Верховній Раді перебуває законопроект №1097 про порядок імпічменту Президента України, поданий народними депутатами Андрієм Кожем’якіним та Юлією Тимошенко. Він передбачає внесення змін до Законів України «Про Регламент Верховної Ради України», «Про комітети Верховної Ради України», деяких інших нормативно-правових актів та спрямований на усунення прогалин та недоліків, які унеможливлюють практичну реалізацію положень Конституції України щодо усунення Президента України з поста в порядку імпічменту. Проектом пропонується:

  • виключити з глави 30 регламенту ВР статті, які регулюють порядок дострокового припинення повноважень Президента України в порядку імпічменту;
  • врегулювати окремі аспекти діяльності спеціальної тимчасової слідчої комісії (проведення першого засідання, порядок скликання, порядок прийняття рішень), правовий статус спеціального прокурора, спеціальних слідчих, голови, заступника голови, секретаря та інших членів спеціальної тимчасової слідчої комісії;
  • виключити положення про те, що народні депутати України можуть бути обрані спеціальним прокурором та спеціальними слідчими;
  • внести зміни, що відповідні рішення Верховної Ради України (про звинувачення Президента України, про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту) приймаються відкритим поіменним голосуванням;
  • передбачити положення, що за загальним правилом спеціальна тимчасова слідча комісія проводить свою роботу у формі відкритих засідань із забезпеченням гласності.

Автори законопроекту вважають, що його прийняття гарантує забезпечення відкритості, гласності та дотримання законності процедури усунення Президента України з поста в порядку імпічменту.

Також на розгляді ВР знаходить законопроект №2278 про спеціальну тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з розслідування справи про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту, поданий до розгляду групою народних депутатів (О. Ляшко, В. Вовк, С. Скуратовський та інші). Цей документ має врегулювати правовий статус, повноваження та організаційну основу діяльності спеціальної тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для проведення розслідування під час процедури усунення Президента України з поста в порядку імпічменту.

А ось законопроект №7381 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення можливості усунення Президента України з поста в порядку імпічменту, поданий Ю. Левченко, А. Іллєнко та іншими, має за мету забезпечення відкритості, гласності та дотримання законності процедури усунення Президента України з поста в порядку імпічменту.

Народні обранці пропонують доповнити ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України» положеннями, що передбачають певні строки для подання спеціальною тимчасовою слідчою комісією до Верховної Ради висновків та пропозицій за дослідженими обставинами щодо вчинення Президентом України державної зради або іншого злочину, а також порядок утворення та склад спеціальної слідчої комісії, вимоги до її членів, порядок її діяльності та повноваження. Окрім того, передбачається кримінальна відповідальність за відмову свідка від давання показань або відмову експерта чи перекладача без поважних причин від виконання покладених на них обов'язків під час розслідування спеціальною тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради, а також за невиконання службовою особою законних вимог спеціальної тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, створення штучних перешкод у їх роботі, надання недостовірної інформації.

Народним депутатом Євгеном Мураєвим подано відразу два законопроекти, що вирішують питання імпічменту. Це проект закону №8003 про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (щодо удосконалення порядку імпічменту Президента України), яким передбачено виключити повноваження щодо надання висновку про наявність чи відсутність у діяннях, у яких звинувачено Президента України, ознак державної зради або іншого злочину, а також законопроект №8014 про спеціальну тимчасову слідчу комісію Верховної Ради з імпічменту вищих посадових осіб України, що закріплює концептуальну суть імпічменту вищих посадових осіб України як позасудового конституційного процесу, визначає провадження з імпічменту як складову конституційної процедури імпічменту вищих посадових осіб України, яка включає стадію діяльності слідчої комісії, починаючи з моменту її створення та закінчуючи моментом надання нею висновків та пропозицій або закінченням строку для їх складання, визначає правовий статус комісії, її повноваження та організаційні основи діяльності.

Як відбуватиметься розгляд змін до законодавства з питань імпічменту, зможемо дізнатися вже найближчими днями. Хоча А. Парубій зазначив, що у законопроекта О. Сироїд наразі найбільше шансів на ухвалення.

В цілому можна відзначити, що цей четвер у Верховній Раді обіцяє бути дійсно «гарячим». Чи то у зв’язку з великодніми святами, чи то через обрання нового Президента депутати вирішили опрацювати просто рекордну кількість резонансних законопроектів. Зокрема, провести фінальне голосування за пакет мовних законів і розглянути ряд питань зі зняття депутатської недоторканості.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду