Пенсії чорнобильців: у Мінсоцполітики підтримали законопроект

13:25, 24 апреля 2019
Міністерство соціальної політики розглянуло та підтримало законопроект №10169.
Пенсії чорнобильців: у Мінсоцполітики підтримали законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як раніше вже повідомляла «Судово-юридична газета», наразі у Верховній Раді на розгляді знаходиться проект закону №10169 про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного та соціального забезпечення окремих категорій осіб.

Наразі Міністерство соціальної політики України розглянуло цей законопроект та виказало йому підтримку. Проте в було внесено ряд пропозицій для його доопрацювання.

Зокрема, законопроектом пропонується:

  • надати право на отримання путівок без лікування особам, які супроводжують осіб з інвалідністю 1 групи на санаторно-курортне лікування;
  • розширити коло осіб, які матимуть право на отримання державної пенсії, обрахованої з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року. До таких осіб пропонується віднести учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, військовослужбовців та осіб, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю.

За інформацією Пенсійного фонду, розширення кола осіб, які матимуть право на отримання пенсій з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, потребуватиме додаткових коштів з Держбюджету 1 мільярд 935,6 мільйонів гривень на рік. Для забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування без лікування осіб, котрі супроводжують постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1, які мають І групу інвалідності та за висновком лікаря потребують сторонньої допомоги, обсяг фінансових витрат протягом 2020–2022 років становитиме 8 мільйонів 241,5 тисяч гривень.

На основі проведеного аналізу Кабінет міністрів України проситиме парламентарів розглянути й прийняти згаданий законопроект, щоб з 1 січня 2020 року забезпечити учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС осучаснення та індексацію пенсій. Також планується зробити бюджетний запит Мінсоцполітики, щоб під час формування проекту бюджету на 2020 рік зазначені видатки були враховані.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала постанову ВС про захист соціальних прав чорнобильців.

Також ми писали про особливості індивідуального перерахунку пенсій в Україні.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді