Президент доручив ввести мораторій на перевірки ФОПів

20:39, 15 октября 2019
Володимир Зеленський зазначив, що умови ведення бізнесу для малих підприємців необхідно покращувати.
Президент доручив ввести мораторій на перевірки ФОПів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський ініціює введення мораторію на перевірки фізичних осіб-підприємців (ФОП) усіх категорій, крім «ризикових», терміном на 2 роки. Про це повідомляє прес-служба Офісу Президента.

У повідомленні йдеться, що таке рішення було ухвалено після консультацій з експертами, представниками підприємців і народними депутатами.

Президент зазначив, що умови ведення бізнесу для малих підприємців необхідно покращувати.

«Тому глава держави доручив ввести мораторій на перевірки ФОП на два роки — для всіх категорій, крім «ризикових», на зразок ювелірного бізнесу», — йдеться в повідомленні.

Таким чином, Зеленський відреагував на критику представників малого бізнесу, які вийшли з протестами проти законів «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг», які вводять електронний чек.

Наголошується, що протестні настрої викликані поганою поінформованістю підприємців щодо норм прийнятих Верховною Радою законів.

Як зазначила заступник керівника Офісу Президента Юлія Ковалів, закони спрямовані не проти фізичних осіб-підприємців, а проти великого бізнесу, який оформляє свою діяльність як групу ФОП, тим самим зменшуючи обсяг сплати податків.

За її словами, підприємців лякають необхідністю придбання касових апаратів за скажені гроші, хоча насправді такого зобов’язання немає — достатньо буде завантажити собі в телефон безкоштовний додаток, який надасть Державна фіскальна служба.

Заступник керівника Офісу Президента пояснила, що електронні чеки для ФОП вводяться тільки з 2021 року.

«Тому ті, хто лякають малих підприємців штрафами за невидачу електронного чека вже з нового року, просто вводять людей в оману або відверто маніпулюють», – підкреслила Юлія Ковалів.

Державна податкова служба повинна надати з 1 січня наступного року додаток для електронних чеків для безкоштовного тестування всім бажаючим. За словами Президента, це необхідно для того, щоб підприємці встигли пристосуватися до змін у законодавстві.

Зеленський також виступив за те, щоб протягом першого року дії закону відповідальність за неправильне ведення звітів була пом’якшена.

Президент запропонував створити Координаційну раду малих підприємців для опрацювання пропозицій щодо поліпшення умов для бізнесу.

«ФОП фактично гарантована незмінність умов ведення бізнесу. А народні депутати з об’єднання «За ФОП» вже готують законодавчі ініціативи по захисту інтересів малих підприємців. Зокрема, вони будуть працювати над перекладом в електронну форму звітності для ФОП, спрощенням податкового адміністрування та іншими законодавчими ініціативами», — пояснила Юлія Ковалів.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла про те, що чесний ФОП не постраждає від нових законів, як зазначив Данило Гетманцев.  

Крім того, ми писали, що уряд планує перевести усі адмінпослуги в онлайн.

Також відомо, що опубліковано закони про об'єднання звітності з податку на доходи фізосіб та ЄСВ.

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді