В Україні набув чинності Кодекс з процедур банкрутства

09:57, 21 октября 2019
Цей Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника.
В Україні набув чинності Кодекс з процедур банкрутства
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У понеділок, 21 жовтня, набув чинності Кодекс України з процедур банкрутства від 18.10.2018 р. № 2597-VIII. Про це повідомляє Верховний Суд на свій сторінці у Facebook.

«Цей Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника – юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

З дня його введення визнається таким, що втратив чинність Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», — йдеться у повідомленні.

У свою чергу у Мін’юсті зазначили, що Кодекс України з процедур банкрутства — це перший за часи незалежності України комплексний документ, що врегульовує всі процедурні питання банкрутства. Кодекс містить багато положень, що перекликаються зі світовими стандартами.

«Приведення чинного законодавства до сучасних реалій та світових тенденцій має позитивно відобразитись на економіці та інвестиційному кліматі в державі. Зокрема, завдяки введенню Кодексу Україна наступного року може піднятися на 10 позицій у рейтингу Світового банку з легкості ведення бізнесу», — повідомила заступник міністра юстиції України Валерія Коломієць.

За її словами, Кодекс містить раціональні новели, що оптимізують процедуру та закривають існуючі у Законі України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» прогалини, має чітке окреслення напрацьованої за зазначеним Законом практики у правові норми. Так, зокрема, Кодексом спрощено порядок відкриття провадження у справах про банкрутство, усі майнові спори за участю боржника зосереджуються у справі про банкрутство, арешт майна боржника можливий виключно у межах справи про банкрутство, звільнення активів боржника з податкової застави та скасування арештів на майно здійснюється ухвалою суду у справі про банкрутство, створюється єдина саморегулівна організація арбітражних керуючих тощо.

Крім того, Кодексом врегульовано принципово нову для України процедуру відновлення платоспроможності фізичних осіб. Основні принципи цієї процедури є достатньо лояльними стосовно банкрута: відкриття процедури виключно за ініціативою боржника, можливість задоволення вимог кредиторів шляхом реструктуризації та/або погашення боргів шляхом реалізації всього майна боржника, що входить у ліквідаційну масу, недоторканність житла, неможливість повторної процедури банкрутства.

«Міністерством юстиції України проведено відповідну роботу з розробки нормативно-правових актів, необхідних для впровадження Кодексу в дію. Так, Кабінетом міністрів України прийнято 4 постанови, проекти яких було розроблено Мін’юстом, та видано 10 наказів. Водночас у Міністерстві юстиції триває робота з розробки деяких нормативно-правових актів, видання яких після введення Кодексу в дію не перешкоджає можливості здійснення процедур банкрутства за новими правилами», — наголосила Валерія Коломієць.

Згідно з преамбулою до цього нормативного-правового акта, цей Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника — юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Кодекс складається із чотирьох книг:

Книга перша. Загальна частина визначає: терміни, що використовуються у Кодексі; законодавство, що регулює провадження у справах про банкрутство; повноваження і порядок діяльності державного органу з питань банкрутства; заходи щодо запобігання банкрутству боржника-юрособи та позасудові процедури; порядок санації боржника до відкриття провадження у справі про банкрутство; судові процедури, які застосовуються щодо боржника; порядок розгляду спорів, стороною в яких є боржник; юрисдикцію, підсудність, підстави для відкриття провадження у справі про банкрутство; порядок оскарження судових рішень у процедурі банкрутства.

Книга друга. Арбітражний керуючий визначає діяльність арбітражного керуючого: вимоги до нього, права та обов’язки, незалежність, порядок відбору та призначення, відповідальність та контроль за діяльністю, порядок припинення діяльності тощо. Також у цій книзі прописуються порядок створення, функції та повноваження саморегулівної організації арбітражних керуючих.

Книга третя. Банкрутство юридичних осіб визначає підстави та порядок відкриття провадження у справі про банкрутство, забезпечення вимог кредиторів, визнання недійсними правочинів боржника, правонаступництво. Окремі розділи присвячено розпорядженню майном боржника, порядку санації боржника; ліквідаційній процедурі, продажу майна в провадженні у справі про банкрутство, порядку закриття провадження у справі про банкрутство та провадженням у справах про банкрутство, пов’язаних з іноземною процедурою банкрутства.

Книга четверта. Відновлення платоспроможності фізичної особи. Загальні положення цієї Книги визначають діяльність арбітражного керуючого у справах про неплатоспроможність фізособи та підстави для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність. Четверта Книга також містить розділи щодо: відкриття провадження у справі про неплатоспроможність; реструктуризацію боргів боржника; визнання боржника банкрутом і введення процедури погашення боргів боржника; наслідків закриття провадження у справі про банкрутство; провадження у справах про неплатоспроможність окремих категорій фізичних осіб.

У Прикінцевих та перехідних положеннях Кодексу України з процедур банкрутства зазначено: з дня введення в дію цього Кодексу визнаються такими, що втратили чинність Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» і Постанова ВРУ «Про введення в дію Закону України «Про банкрутство». Закон України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» втрачає чинність через 1 рік з дня введення в дію цього Кодексу.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, учасники міжнародної науково-практичної конференції ще раз згадали проблемні моменти щодо впровадження нових процедур банкрутства.

Крім того, судді КГС ВС і представники ДСА обговорили нагальні питання щодо процедур банкрутства.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва