Допомога у заповненні е-декларацій: перелік електронних сервісів

10:17, 4 февраля 2020
Отримати інформацію про доходи, рухоме та нерухоме майно, корпоративні права тощо допоможуть спеціальні відкриті реєстри.
Допомога у заповненні е-декларацій: перелік електронних сервісів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

З 1 січня 2020 року розпочалась кампанія з декларування доходів осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування. До 1 квітня цього року державні службовці та працівники патронатної служби повинні заповнити електронні декларації на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

Отримати інформацію про доходи, рухоме та нерухоме майно, корпоративні права тощо допоможуть спеціальні відкриті реєстри. Хмельницький окружний адміністративний суд узагальнив інформацію щодо окремих з них.

Інформація про доходи декларанта

Щоб правильно заповнити декларацію про майновий стан і доходи можна скористатися електронним сервісом «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді.

Для цього необхідно:

  • увійти до Електронного кабінету через офіційний веб-портал ДФС;
  • обрати відповідний акредитований центр сертифікації ключів (АЦСК);
  • обрати особистий електронний ключ, вибравши відповідний файл з електронного носія (USB – накопичувач, CD/DVD диск) або у відповідному каталозі на персональному ПК (Key 6.dat);
  • вказати пароль захисту та натиснути «Зчитати».

Після того, як ключ буде успішно завантажено, натиснути «Увійти»; обрати розділ «Заяви, запити для отримання інформації»; обрати «Запит щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків для заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи/ декларації про доходи та витрати осіб, які звернулись за призначенням житлових субсидій».

У запропонованій формі запиту необхідно заповнити всі поля виділені блакитним кольором. Після заповнення натиснути «Підписати та надіслати» або «Зберегти чернетку» та «Підписати та надіслати».

Якщо при заповненні запиту були допущені помилки або не заповнені всі обов’язкові реквізити, система напише «Помилка» та виділить рожевим кольором відповідні поля.

Необхідно виправити помилки та знову натиснути «Підписати та надіслати».

Процедура підпису така ж сама, як і процедура входу в особистий кабінет.

Далі система запропонує обрати спосіб отримання інформації.

Наприклад: «Електронний кабінет». Відправлений запит можна переглянути у розділі «Вхідні/вихідні документи» в приватній частині особистого кабінету. Після обробки запиту до особистого електронного кабінету платника надходить повідомлення. Натиснувши на це повідомлення відкривається інформація про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, яка замовлялася. Інформацію можна переглянути, зберегти або надрукувати.

Отримати інформацію про сплачені страхові внески, нараховану заробітну плату, страховий стаж, можна через особистий кабінет на Веб-порталі електронних послуг Пенсійного Фонду України.

Щоб отримати інформацію на Веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України, потрібно зареєструватись в «Особистому кабінеті» за допомогою електронно-цифрового підпису (ЕЦП).

Для отримання довідки необхідно увійти до «Особистого кабінету» та вибрати пункт «Запит на отримання електронних документів» у лівому боковому меню у розділі «Комунікації з ПФУ». На екрані відкриється електронний бланк замовлення, де потрібно вибрати необхідний вид довідки та заповнити усі обов’язкові поля. Переглянути стан розгляду звернення та завантажити довідку можна у розділі «Мої звернення».

Відомості про нерухоме майно

Для отримання відомостей про нерухоме майно необхідно зареєструватися на сайті Мін’юсту «Кабінет електронних сервісів». На сайті електронних сервісів обрати в розділі «Державні реєстри» – «Державний реєстр речових прав на нерухоме майно» та натиснути активне посилання «Отримати інформаційнудовідку».

Увійти до власного кабінету, використовуючи логін та пароль, ЕЦП або ж увійти через BankID. Далі необхідно заповнити обов'язкове поле «Серія та номер паспорта», поставити відмітку в полі «Підтверджую достовірність своїх персональних даних та надаю згоду на їх обробку».

На наступному етапі обрати пошук відомостей за ідентифікаційними даними фізичної особи та натиснути кнопку «Далі». У спливаючому вікні заповнити дані фізичної особи та натиснути кнопку «Знайти».

Отримання відомостей з Реєстру є платним. Оплата здійснюється онлайн за допомогою банківської картки. Після сплати інформація щодо відомостей про нерухоме майно буде надіслана на e-mail.

 Відомості про рухоме майно

Для отримання відомостей про рухоме майно потрібно ввійти на портал державних послуг Igov (розділ«Авто»), використовуючи BankID. Для отримання інформації потрібно заповнити інформацію щодо: контактного номера телефону, e-mail адреси, обрати тип запитуваної інформації «Інформація проволодіння транспортними засобами фізичної особи», обрати тип пошуку «пошук за індивідуальним податковим номером» або «пошук за П.І.Б.», ввести ІПН або П.І.Б. (додатково дату народження) та натиснути кнопку «Замовити послугу». Витяг з ЄДР МВС України надійде на вказаний e-mail.

Інформація про корпоративні права

Інформацію про корпоративні права декларанта можна отримати на порталі Мін’юсту в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Для отримання інформації про корпоративні права в частці юридичних осіб потрібно в критеріях пошуку позначити «Юридична особа» та повне найменування або код ЄДРПОУ. Навпроти відповідної юридичної особи натиснути кнопку «Детальніше». У графі «Перелік засновників» можна перевірити розмір внеску до статутного капіталу підприємства.

Використання таких електронних реєстрів спростить процедуру заповнення електронної декларації, а самі декларанти зможуть отримати достовірну інформацію не лише про себе, а також і про членів сім’ї.

Цікаво! Першою оприлюднювати декларації почала Велика Британія– ще 1974 року. Через кілька років – США, у 1980-х більшість європейських країн, починаючи з Іспанії і Італії в 1982, Португалії – 983 році. В Радянському союзі цього не робили, а в незалежній Україні почали з 1993 року. Хоча насправді система запрацювала лише 1997-го, коли затвердили бланки для декларацій.

У Китаї всі державні службовці зобов'язані щорічно подавати інформацію про свої витрати і доходи, а також про витрати і доходи своїх близьких.

У Бразилії, Данії, США і Казахстані стосовно державних службовців застосовується тільки декларування доходів.

У Великій Британії члени Парламенту та члени Палати Лордів також зобов'язані декларувати свої доходи.

В Швеції, Норвегії та Канаді обов'язок подавати декларацію про доходи поширюється на всіх громадян, у тому числі державних службовців (без будь-яких особливостей).

У Фінляндії та Сінгапурі державні службовці щорічно надають звіти про свої витрати.

У Франції введено «податок на заможність», де бізнесмени і публічні громадяни сплачують податок вище, ніж середній клас громадян.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що оприлюднено інфографіку щодо заповнення електронних декларацій за новими правилами.

Також відомо, як змінити електронну поштову скриньку у персональному кабінеті суб’єкта декларування в Реєстрі. 

Крім того, у НАЗК роз’яснили нюанси щодо розрахунку терміну користування об’єктами декларування.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва