Аваков розкрив деталі евакуації українців із Китаю через спалах коронавірусу

10:45, 18 февраля 2020
20 лютого планується евакуація громадян України із Китайської Народної Республіки.
Аваков розкрив деталі евакуації українців із Китаю через спалах коронавірусу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В України достатньо сил і засобів для евакуації наших співвітчизників із Китаю. Про це наголосив Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у ефірі програми «Свобода слова» на ICTV.

У четвер, 20 лютого, літаком планується евакуація громадян України та за запитом міжнародних партнерів  іноземців із Китайської Народної Республіки (з міста Ухань і провінції Хубей) в Україну.

«Ми маємо дбати про наших громадян. Міністерство внутрішніх справ України в межах компетенції готове забезпечити безпеку під час евакуації українців із КНР та в обсервації. Україна тільки тоді Україна, тільки тоді Держава, коли вона думає про своїх громадян. Ми не багаті, у нас немає мільярдів, але у нас є совість. І, якщо ми думаємо про своїх громадян, ми маємо їх забрати та врятувати»,  зазначив міністр.

Аваков розповів, що планується евакуація до 50 українців і близько 36 іноземців із країн, які звернулися з запитом допомогти евакуювати їхніх громадян: із Норвегії, Ізраїлю, Білорусії, Іспанії, Чорногорії, Аргентини, Домініканської Республіки, Еквадору, Коста-Ріки, Панами та інших країн.

«До півсотні українців ми збираємося повернути додому. Окрім громадян України, ми можемо врятувати й громадян інших країн»,  сказав міністр.

Команда літака, яким евакуюватимуть громадян із Китаю до України, складатиметься з 16 осіб екіпажу: 6 пілотів, 9 бортпровідників, 1 технік, 2 лікарі, 1 медсестра. Також у літаку перебуватимуть поліцейський, військовослужбовець і працівник консульства.

«Всі члени екіпажу та супроводжуючі перебуватимуть у костюмах біозахисту. Літак буде розділений на зони. Пасажири забезпечуватимуться їжею, засобами особистої гігієни та санітарними засобами, в тому числі медичними масками, які будуть змінюватися під час польоту»,  розповів міністр.

Кожен пасажир, який буде евакуйований українським літаком, до посадки підписуватиме інформовану добровільну згоду на проведення ізоляції та спостереження за станом здоров'я, діагностику й лікування. У разі відмови людина не евакуюватиметься.

В аеропорті проводитиметься термометрія пасажирів китайською стороною з повідомленням медичного персоналу рейсу і повторно — українськими медиками безпосередньо перед посадкою в літак. У разі наявності температури тіла пасажира більш ніж 37,2 або респіраторної інфекції медперсонал прийматиме рішення про недопущення пасажира на рейс. Такі особи в супроводі консула будуть відправлені до місцевої лікарні.

Аваков додав, що після прибуття в Україну літак прямуватиме на санітарну стоянку та всі проходитимуть прикордонний контроль. Співробітники прикордонної та митної служби проводитимуть необхідні процедури в костюмах бактеріологічного захисту. Після висадки пасажирів проводитиметься дезінфекція місця стоянки, трапа, салону, багажного відсіку та кабіни пілотів, а також повна заміна фільтрів системи кондиціонування в літаку.

«Всього підлягатимуть обсервації орієнтовно 109 осіб. Пасажири, які прибули з КНР, і члени екіпажу прямують до місця обсервації в автобусах у супроводі співробітників Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Колону з 4 автобусів супроводжуватимуть автомобілі Патрульної поліції»,  сказав міністр.

Крім того, Аваков представив двох працівників ДСНС України в костюмах бактеріологічного захисту, які працюватимуть з евакуйованими.

«Всі наші співробітники будуть забезпечені таким комплектом спецодягу. Він повністю захистить від процедур, які будуть проводитися. Так будуть одягнені всі, починаючи від водія в автобусі і завершуючи медиками та людьми, які будуть забезпечувати життєдіяльність усього цього об’єкту»,  сказав міністр.

Автобуси, у яких транспортуватимуться пасажири, також піддаватимуться дезінфекції. У період обсервації (від 14 діб) працівники МВС України здійснюватимуть охорону території корпусів, де знаходитимуться евакуйовані громадяни під пильним наглядом медиків.

«Приміщення з евакуйованими будуть посилені  буде утворене подвійне кільце захисту, охорони та знезараження. До охорони цієї території буде задіяно щодобово 47 співробітників  30 поліцейських і 17 військовослужбовців Національної гвардії України. Чергуватимуть піші патрулі, автопатрулі, функціонуватиме контрольно-пропускний пункт і система відеоспостереження, поряд працюватиме Цілодобовий об'єднаний ситуаційний центр МВС»,  наголосив Арсен Аваков.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що 14 лютого у світі було зареєстровано 64 437 лабораторно підтверджених випадків нової коронавірусної інфекції COVID-19, з них 1383 — летальні.

Крім того, великі авіалінії призупиняють рейси в Китай через спалах коронавірусу.

Нагадаємо, чи може смертельний вірус з Китаю потрапити в Україну

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва