КСУ розгляне справу щодо конституційності мовного закону

08:31, 6 июля 2020
Автори клопотання стверджують, що оспорюваний Закон не відповідає низці приписів Конституції України, оскільки він спрямований на дискримінацію російської та інших мов.
КСУ розгляне справу щодо конституційності мовного закону
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 7 липня, о 10.00 Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі усного провадження розгляне справу за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України „Про забезпечення функціонування української мови як державної“ від 25 квітня 2019 року № 2704–VIII (далі – Закон). Про це повідомляє прес-служба КСУ.

Автори клопотання стверджують, що оспорюваний Закон не відповідає низці приписів Конституції України, оскільки він спрямований на дискримінацію російської, інших мов національних меншин України, дискримінацію громадян за мовними ознаками. Крім цього, на переконання народних депутатів України, Законом порушено конституційні права громадян, а саме право на використання і захист рідної мови, право на розвиток мовної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України; звужено зміст та обсяг існуючих прав і свобод.

Суб’єкт права на конституційне подання також вважає, що Закон ухвалено з порушенням конституційної процедури розгляду та ухвалення законів, що „ставить під загрозу застосування такого невід’ємного елементу принципу верховенства права як принцип правової визначеності“.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомлялапро те, хто стане на захисті державної мови в Україні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді