Місцеві вибори: як відкликати місцевого депутата

11:45, 26 октября 2020
Виборці мають право відкликати місцевих депутатів, але для того треба пройти декілька кіл бюрократичного пекла.
Місцеві вибори: як відкликати місцевого депутата
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Явка на місцевих виборах 2020 року стала історичним мінімумом – обрати майбутнє своєї громади на виборчі дільниці прийшли лише близько 37% українців, а у деяких областях бюлетені отримали менше третини виборців. І це попри те, фактична кількість волевиявлень мала вирости через те, що новий виборчий кодекс дозволив голосувати за місцем фактичного проживання, а не реєстрації. Якщо ж ви невдоволені результатами виборів, ми розповімо, як ви можете відкликати місцевого депутата.

Як відкликати депутата

На жаль чи на щастя, відкликати депутата лише через те, що він не подобається, неможливо. Навіть якщо він буде не подобатися 100% виборців округу. Виборці можуть ініціювати процес відкликання місцевого депутата лише у визначених законом «Про статус депутатів місцевих рад» випадках:

  • Порушення Конституції або закону, що встановлено судовим рішення;
  • Пропуск половини засідань ради чи комісії протягом року, невиконання обов’язків без поважних причин;
  • Невідповідність дій передвиборчій програмі, відсутність зустрічей із виборцями;
  • Невходження до фракції або припинення членства у фракції.

Інакше кажучи, ініціювати відкликання депутата можна лише у випадках, коли депутат нічого не робить або робить тільки гірше чи порушує Конституцію чи закон. Більше того, у таких випадках він не втрачає мандат за замовчуванням – для досягнення мети треба пройти ще декілька кіл бюрократичного пекла. Ініціювати процес відкликання можна не раніше, ніж через рік із моменту набуття повноважень депутата.

Отже, у вищезгаданих випадках виборці округу, від якого було обрано депутата, мають провести збори і ухвалити рішення про ініціювання процесу відкликання. Для визнання зборів повноважними існує ряд вимог:

  • Участь у зборах визначеної кількості виборців (для відкликання депутата сільської ради – 30 осіб, депутата Київської міської ради – 400 осіб);
  • Запрошення ЗМІ не менш ніж за два дні до таких зборів, та їх безперешкодний доступ до зборів;
  • Обрання ініціативної групи для збору підписів (залежно від ради, у якій депутат засідає, від 10 до 100 осіб мінімум).

Підсумки зборів виборців оформлюються у вигляді протоколу. Після цього, ініціативна група у триденний строк повідомляє про своє бажання відкликати депутата відповідну територіальну виборчу комісію і розпочинає збір підписів на підтримку своєї ідеї. Зібрати треба на один підпис більше, аніж кількість голосів, яку виборці віддали за цього депутата, за встановлений законом строк (від 10 до 30 днів – залежно від того, про депутата якої ради йде мова).

Ініціативна група збирає підписи на підписні листи, форма яких встановлюється зборами, на яких ухвалене відповідне рішення про відкликання. Підписний лист має містити інформацію про дату проведення збору, адміністративно-територіальну одиницю, де збираються підписи, інформацію про депутата, якого хочуть відкликати, та особу, що збирає підписи за це. Виборці у підписному листі мають зазначити свій порядковий номер у листі, ПІБ, дату народження, дані про громадянство, серію і номер паспорта, адресу проживання, а також поставити дату та підпис.

Після завершення строку збору підписів ініціативна група передає підписні листи та інші документи до виборчої комісії. Вона перевіряє ці документи на відповідність. Зокрема – перевіряє кількість підписів, їх достовірність та правдивість відомостей про виборців, які підписалися, не менш ніж у 10% підписних листів.

Утім, найбільша проблема – це не зібрати підписи, а домогтися відкликання. Адже чинним законодавством передбачено, що у разі достатньої кількості голосів ТВК відкликає лише депутатів-самовисуванців. Якщо ж ви хотіли відкликати партійного депутата, то ТВК лише приймає рішення про звернення до політичної партії, від якої депутата обрано.

Вищий керівний орган цієї партії розглядає звернення від ТВК і увалює рішення – відкликати чи ні. Проте законом передбачено, що партія має право відмовити у відкликанні депутата без зазначення причин, незалежно від того, скільки голосів було зібрано. Отже, вирішальне слово залишається не за виборцями, а за проводом політичної партії.

Слід нагадати, що у ВР знаходиться законопроєкт №4208, який передбачає виключення політичних партій із процесу відкликання депутата за ініціативою виборців.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Києві понад 7,7 тисячі людей проголосували на місцевих виборах за місцем проживання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки