Або судді КСУ підуть у відставку, або їх долю вирішить вулиця: «Слуги народу» назвали варіанти виходу із кризи

21:32, 30 октября 2020
«Слуги народу» назвали три варіанти виходу з кризи після рішення КСУ.
Або судді КСУ підуть у відставку, або їх долю вирішить вулиця: «Слуги народу» назвали варіанти виходу із кризи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Політична партія «Слуга Народу» зробила заяву щодо варіантів виходу з кризи, створеної провокаційним рішенням Конституційного Суду.

Так, на думку політсили, в Україні існує 3 варіанти виходу з кризи.

  1. Судді КС добровільно підуть у відставку.
  2. «Долю цих суддів та їхніх рішень вирішить вулиця».
  3. Верховна Рада ухвалить «справедливе та єдине логічне рішення, проголосувавши за запропонований Президентом Володимиром Зеленським законопроєкт №4288 «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства».

Публікуємо повний текст заяви «Слуг народу».

«Теперішній склад Конституційного Суду спровокував в Україні глибоку кризу. Під загрозою знищення практично вся антикорупційна інфраструктура держави. Є також проблеми з виконанням Україною зобов'язань перед Євросоюзом та нашою здатністю зберігати внутрішню стабільність, що життєво важливо в умовах гібридного протистояння з Росією.

Цієї ситуації не було б, якби теперішній склад Конституційного Суду керувався у своїй діяльності принципами доброчесності, обгрунтованості ухвалення рішень, уникав конфлікту інтересів та прагнув захищати Конституцію від незаконних посягань.

Неупереджений тверезий погляд будь-кого на рішення Конституційного Суду щодо окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» та статті 366-1 Кримінального кодексу України змусить констатувати, що таке рішення можна визнати тільки нікчемним. Це відвертий порятунок корупціонерів та повна руйнація довіри суспільства до конституційної юрисдикції. До того ж на черзі у цих суддів знищення Вищого антикорупційного суду. Рішення, як ми розуміємо, вже готується. Очевидно, що все це категорично неприпустимо.

У держави може бути тільки три шляхи виходу з кризи, яку спровокував теперішній склад Конституційного Суду. Або судді КС добровільно підуть у відставку, відкривши можливості до відновлення доброчесності, професіоналізму та конституційності у діяльності органу. Або долю цих суддів та їхніх нікчемних рішень вирішить вулиця. Або – третій шлях – Верховна Рада ухвалить справедливе та єдине логічне рішення, проголосувавши за запропонований Президентом Володимиром Зеленським законопроєкт №4288 «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства». Перший шлях є нереалістичним з огляду на поведінку суддів протягом цього тижня. Другий шлях створює додаткові небезпеки для державності. Тож третій шлях виходу з кризи залишається безальтернативним.

Закликаємо всіх відповідальних та проукраїнськи налаштованих народних депутатів України згадати, що Верховна Рада вже ухвалювала політико-правові рішення для виходу з аналогічних криз.

Зараз можемо і мусимо ухвалити саме таке рішення, підтримавши ініціативу Президента і відновивши довіру українців до конституційного судочинства».

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що оприлюднено рішення Конституційного Суду, що стосується системи декларування та НАЗК.

Додамо, що Кабінет Міністрів України зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадянам до реєстру декларацій чиновників.

Також ми писали, що НАЗК відновило публічний доступ до Реєстру декларацій чиновників.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді