Частка суддів Конституційного Суду, делегованих чинною владною більшістю, може суттєво зрости

14:29, 7 грудня 2022
Після відставки трьох суддів КСУ «Слуга народу» має право заповнити КСУ своїми представниками до прийняття змін у профільний закон.
Частка суддів Конституційного Суду, делегованих чинною владною більшістю, може суттєво зрости
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Конституційний Суд України знову зазнав великих змін.

7 грудня 2022 року стало відомо, що одразу троє суддів КСУ по квоті Верховної Ради склали повноваження суддів і звільнились у відставку.

Мова йде про суддів КСУ:

Ігоря Сліденка (став суддею у березні 2014 року за квотою партії «Свобода»)

Сергія Саса (став суддею у березні 2014 року за квотою партії «Батьківщина»)

Ірину Завгородню (стала суддею у вересні 2018 року за квотою партії БПП)

Цікаво, що 9-річний термін повноважень суддів КСУ Ігоря Сліденка та Сергія Саса спливав тільки у березні 2023 року, а повноваження Ірини Завгородньої закінчувалися взагалі тільки у вересні 2027 року.

Поки що крісло судді КСУ зміг зберегти ще один суддя КСУ, призначений на посаду Верховною Радою, Олег Первомайський.

Суддею КСУ він став у вересні 2018 року за квотою партії «Народний фронт» і разом з Іриною Завгородньою склав присягу судді КСУ.

Вочевидь, масова відставка суддів КСУ за квотою парламенту 7 грудня не є випадковою.

Скоріше за все, у найближчий час можна очікувати спроб призначення у КСУ трьох нових суддів Конституційного Суду за квотою Верховної Ради.

Слід нагадати, що у листопаді Венеційська комісія надала в цілому схвальний висновок відносно законопроекту № 7662 про відбір кандидатів на крісло судді Конституційного Суду України за новою процедурою, тобто із залученням Дорадчої групи, куди увійдуть експерти від міжнародних суб’єктів, зокрема і від самої Венеційської комісії.

Ще 6 вересня 2022 року Верховна Рада прийняла законопроект № 7662, ініціаторами якого є народні депутати фракції «Слуга народу», за основу.

Таким чином, не виключено, що перед другим читанням влада все ж спробує заповнити три вакансії суддів КСУ за квотою Верховної Ради ще по старій процедурі, тобто без конкурсного відбору.

Практика останніх призначень парламентом суддів КСУ чітко демонструє, що новими суддями КСУ стають виключно представники «партії влади», тобто «Слуги народу».

Так, у лютому 2021 року за підтримки «Слуги народу» суддею КСУ став до того маловідомий юрист Віктор Кичун, який був знайомим з тодішнім представником Президента в КСУ Федіром Веніславським.

А у липні 2022 року суддею КСУ була призначена народний депутат «Слуги народу», представник Верховної Ради в КСУ Ольга Совгиря.

Таким чином, заповнення парламентом, в якому домінує «Слуга народу», трьох вільних вакансій, ймовірно буде означати і домінацію в Конституційному Суді представників лише однієї політичної сили.

Тим більше, що у 2021 році президент Володимир Зеленський також призначив двох суддів КСУ за своєю квотою, а ще частина суддів КСУ, за наявною інформацією, так чи інакше «прислухаються» до того, що кажуть на Банковій. 

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва