Правосуддя без світла: чи віднесуть суди до стратегічних об’єктів

14:35, 8 грудня 2022
Голова ДСА розповів, на якій стадії знаходиться віднесення судів до об’єктів критичної інфраструктури, аби їх не відключали від електроенергії.
Правосуддя без світла: чи віднесуть суди до стратегічних об’єктів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, у разі відключення світла в судах автоматично припиняються всі процеси, які залежать від інформаційно-телекомунікаційних систем – автоматизований розподіл справ, фіксація процесу за допомогою технічних засобів, внесення судових рішень до Реєстру тощо. Крім того, судам рекомендували вимикати персональні комп’ютери та іншу техніку від мережі завчасно до відключення, аби вона не псувалася, тому в судах, які відмикають від електроенергії – за графіком чи без – судді та працівники апаратів судів ходять на роботу, але фактично правосуддя може рухатися дуже повільно.

Деякі суди, як стало відомо «Судово-юридичній газеті», придбали генератори самостійно. Однак виникає питання, де брати гроші на утримання цих генераторів, адже для їх роботи необхідне паливо, що є недешевим «задоволенням».

Крім того, виникає питання стосовно відповідності витрат судів «з власної кишені» антикорупційному законодавству, адже суди мають витрачати лише бюджетні, і аж ніяк не власні кошти (бо в останньому випадку їм може загрожувати покарання за порушення антикорупційних вимог).

Тому постає питання стосовно віднесення всіх судів до стратегічних об’єктів або ж критичної інфраструктури. Адже суди зобов’язані працювати під час війни безперервно, і не можуть посилатися на воєнний стан як на обставину для призупинення чи сповільнення роботи.

За словами голови ДСА Олексія Сальнікова, ДСА звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з тим, аби всі суди без виключення віднесли до об’єктів критичної інфраструктури, і очільник Уряду дав відповідне доручення опрацювати дане питання.

«Я звернувся до прем’єр-міністра України, Міністерства енергетики, НЕК УкрЕнерго з проханням розглянути можливість забезпечення цілодобового та безперебійного постачання електроенергії.

Мав зустріч з першим заступником міністра енергетики, ми обговорювали це питання, а також із КМДА. Ми домовилися створити на місці робочі групи, які опрацюють дані питання з військово-цивільними адміністраціями. Вони сказали, що їм будуть надаватися певні ліміти, і вони будуть ці ліміти використовувати (ліміти стосовно переліку об’єктів, які включать до критичної інфраструктури – прим. ред.).

Ми звернулися до прем’єр-міністра включити суди до критичної інфраструктури, звернулися, що нам на теперішній час необхідно отримати 510 одиниць генераторів для безперебійної роботи судів.

Прем’єр-міністр надав відповідне доручення різним органам щодо вирішення цього питання», - зазначив Олексій Сальніков.

Також, за його словами, окремо опрацьовується питання стосовно районних судів. «Наприклад, ми бачимо, що є об’єкти критичної інфраструктури, які не відключаються. І ми опрацьовуємо питання з енергопостачальними компаніями та приєднуємо суди до об’єктів, щоб їх не можна було взагалі відключити. Такі випадки у нас є у Києві. Але тут треба комплексний підхід.

Зараз ми побачимо, як буде опрацьовано доручення.  Кожна область буде мати ліміти щодо критичної інфраструктури», - додав він.

Крім того, ДСА розраховує на допомогу від донорів, хоча цьому, як сказав глава ДСА, є на даний час «певні юридичні обмеження».

«Старлінків» зараз не вистачає. Можна забезпечити лише по 2 термінали на кожне ТУ ДСА, щоб деякий час попрацювати. У нас є спеціалізовані органи, які отримали «Старлінки», але їх не використовують. Тому ми зараз опрацьовуємо питання, щоб забрати їх у використання і роздати по судах.

Ми зробили звернення до Мінцифри щодо додаткового забезпечення обладнанням супутникового зв’язку, чекаємо на відповідь», - зазначив Олексій Сальніков.

Також ДСА звернулася за забезпеченнями генераторами до європейських організацій забезпечення цивільного захисту і подала необхідну документацію щодо проведення тендеру для надання допомоги від донорів.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді