Слідчим дозволять застосовувати відеоконференції в кримінальних провадженнях: Комітет підтримав законопроект

17:00, 16 декабря 2021
Відеоконференції вже використовуються в кримінальному процесі, але це питання недостатньо врегульовано.
Слідчим дозволять застосовувати відеоконференції в кримінальних провадженнях: Комітет підтримав законопроект
Джерело фото: protocol.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань цифрової трансформації підтримав законопроект № 6126 від 01.10.2021 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо покращення доступу громадян до правосуддя».

Проектом нормативного акта пропонується змінити статтю 336 Кримінального процесуального кодексу України, а саме розширити сферу її застосування на все кримінальне провадження і передбачити можливість використання відеоконференції і під час досудового розслідування

Автори законопроекту нагадують, що практики застосування відеоконференцій у кримінальному провадженні уже де-факто використовується і під час досудового розслідування, і під час здійснення судового провадження в окремих судах, але потребує врегулювання на законодавчому рівні. 

Зміни в частини четверту і п’яту статті 336 КПК надають можливість учасникам кримінального провадження використовувати власні технічні засоби зв’язку із забезпеченням належної правової процедури, прав та інтересів учасників кримінального провадження та особливостей підтвердження осіб учасників кримінального провадження. 

Передбачається можливість використання одного приміщення з використанням власних технічних засобів як для одного, так і для декількох учасників кримінального провадження.

Суд, слідчий суддя може постановити ухвалу про участь учасника кримінального провадження у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні іншого суду, визначеного судом, або з будь-якого іншого приміщення із застосуванням власних технічних засобів учасника кримінального провадження. Копія ухвали може бути надіслана електронною поштою, факсимільним або іншим засобом зв’язку. Суд, що отримав ухвалу, зобов’язаний у визначений в ухвалі строк організувати її виконання.

Якщо особа вперше бере участь у судовому засіданні в цьому кримінальному провадженні, дистанційне кримінальне провадження проводиться з приміщення іншого суду або іншого приміщення за участі судового розпорядника або секретаря судового засідання суду, який здійснює кримінальне провадження, або суду, якому доручено забезпечення проведення відеоконференції. У такому випадку судовий розпорядник або секретар судового засідання зобов’язаний вручити такій особі пам’ятку про її процесуальні права, перевірити її документи, що посвідчують особу, та не пізніше наступного робочого дня після завершення судового засідання надіслати підтвердження про це до суду, слідчого судді, який здійснює кримінальне провадження, в тому числі електронною поштою, факсимільним або іншим засобом зв’язку. 

Учасники кримінального провадження можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за наявності у них відповідних технічних можливостей, якщо використання таких засобів не буде перешкоджати застосуванню належної правової процедури та обмежувати права і інтереси учасників кримінального провадження. 

Також Вищий Антикорсуд отримає право притягувати до відповідальності за неповагу до суду

 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду