Для працівників митної служби відновлять атестацію та запровадять перевірку на доброчесність

12:35, 29 декабря 2021
В Мінфіні заявляють, що виникла необхідність відновлення інституту атестації посадових осіб митних органів.
Для працівників митної служби відновлять атестацію та запровадять перевірку на доброчесність
Джерело фото: ipress.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабмін розгляне проект Закону «Про внесення зміни до Митного кодексу України щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів», підготовлений за ініціативою Мінфіну.

Згідно із проектом, митний кодекс України  пропонують  доповнити новою статтею 570-1 «Атестація посадових осіб митних органів та проведення перевірок на доброчесність».

В ній зазначено, що метою підтримання належного рівня кваліфікації і доброчесності посадові особи митних органів, які займають посади державної служби категорій «Б» і «В», підлягають первинній, періодичній, повторній та позаплановій атестації.

Первинній атестації підлягають посадові особи, вперше призначені на посади в митних органах.

Первинна атестація проводиться не раніше ніж через два місяці і не пізніше ніж через п'ять місяців після призначення особи на посаду в митному органі перед допуском такої особи до самостійного виконання службових обов'язків та присвоєнням спеціального звання.

Періодична атестація посадових осіб митних органів проводиться один раз на три роки з дати проведення первинної або періодичної атестації.

Періодична атестація посадових осіб митних органів, з якими укладено контракти про проходження державної служби, проводиться не пізніше ніж за два місяці до закінчення строку дії контракту.

Не підлягають періодичній атестації посадові особи митних органів, які:

- перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

- навчаються в закладах освіти за очною формою освіти;

- призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації,  на особливий період або прийняті на військову службу за контрактом;

- внаслідок організаційних змін обіймають посади державної служби менше шести місяців, крім випадків, коли їх посадові обов'язки суттєво не змінилися.

Відмова посадової особи митного органу від проходження атестації є підставою для припинення державної служби такої особи.

Проведення первинної атестації включає:

1) тестування рівня знань митного та антикорупційного законодавства;

2) тестування на загальні здібності, зокрема абстрактне мислення, числове мислення, вербальне мислення;

3) співбесіду з метою перевірки доброчесності.

Періодична, повторна та позапланова атестація включає:

1) тестування рівня знань митного та антикорупційного законодавства;

2) співбесіду з метою перевірки доброчесності.

Позапланова атестація посадової особи митного органу проводиться за заявою цієї посадової особи з метою захисту її честі та гідності.

Позапланова атестація посадової особи митного органу проводиться не раніше ніж через шість місяців після проходження посадовою особою митного органу первинної або періодичної атестації із залученням до складу атестаційної комісії керівника митного органу.

Під час проведення співбесіди з метою перевірки доброчесності обов'язковому дослідженню, обговоренню і оцінці підлягають відповідність рівня життя посадової особи митного органу задекларованому нею майну і доходам, а також дотримання вимог законодавства щодо конфлікту інтересів.

У разі виявлення атестаційною комісією під час атестації ознак невідповідності рівня життя посадової особи митного органу задекларованому нею майну і доходам, конфлікту інтересів, незаконного збагачення чи необґрунтованих активів відповідна інформація вноситься до рішення атестаційної комісії і є підставою для звернення митного органу до відповідного спеціально уповноваженого суб'єкта у сфері протидії корупції для вжиття ним необхідних заходів у межах компетенції.

У разі надсилання інформації, зазначеної в абзаці другому цієї частини, відповідному спеціально уповноваженому суб'єкту у сфері протидії корупції рішення атестаційної комісії за підсумками атестації посадової особи митного органу ухвалюється без урахування результатів співбесіди з метою перевірки доброчесності.

Атестація посадових осіб митних органів проводиться атестаційними комісіями, які утворюються за рішенням керівника центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику.

За результатами атестації посадової особи митного органу атестаційна комісія ухвалює одне з таких рішень з його обґрунтуванням:

1) про відповідність посадової особи митного органу займаній посаді;

2) про часткову відповідність посадової особи митного органу займаній посаді (за винятком первинної атестації);

3) про невідповідність посадової особи митного органу займаній посаді.

Рішення атестаційної комісії про відповідність посадової особи митного органу займаній посаді може включати рекомендації щодо переведення такої особи на вищу вакантну посаду наступної підкатегорії посад державної служби, що є підставою для прийняття суб'єктом призначення рішення щодо такого переведення без проведення конкурсу.

Рішення атестаційної комісії про часткову відповідність посадової особи митного органу займаній посаді може включати рекомендації щодо переведення такої особи на нижчу посаду державної служби або іншу рівнозначну посаду, що є підставою для прийняття суб'єктом призначення рішення щодо такого переведення.

Рішення атестаційної комісії про невідповідність посадової особи митного органу займаній посаді (а у разі проведення повторної атестації рішення про невідповідність посадової особи митного органу займаній посаді за її результатами) є підставою для припинення державної служби такої особи.

Посадова особа митного органу, яка не згодна з рішенням атестаційної комісії за результатами первинної або періодичної атестації, має право протягом 10 днів з дня прийняття такого рішення подати атестаційній комісії заяву про проведення повторної атестації щодо себе. У такому разі повторна атестація проводиться не пізніше ніж за два місяці від дня отримання заяви про проведення повторної атестації із залученням до складу атестаційної комісії керівника митного органу, в якому працює така посадова особа.

На попередньому засіданні Кабмін затвердив законопроект, який розширює можливості судів у справах про інтелектуальну власність.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду