Денис Шмигаль: Потрібно готуватися до найскладнішого в історії України опалювального сезону

17:25, 7 июня 2022
Видобуток вугілля на державних шахтах впав приблизно на третину - але маємо альтернативні варіанти, і тому на початок опалювального сезону об’єми вугілля на складах розраховуємо довести до щонайменше 2 млн тонн, -— Денис Шмигаль.
Денис Шмигаль: Потрібно готуватися до найскладнішого в історії України опалювального сезону
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

7 червня відбулося засідання уряду. Нижче наводимо основні тези з виступу прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Цієї весни нам все-таки вдалося успішно провести найскладнішу в історії держави посівну кампанію. Були повністю перебудовані логістичні маршрути країни.

Тепер потрібно готуватися до найскладнішого в історії України опалювального сезону, який очікує нас цієї зими.

Уряд сьогодні створює штаб, який буде у щоденному режимі займатися підготовкою до опалювального сезону. Очолить його Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. Завдання чіткі: збалансувати систему, провести ремонти, оперативно вирішувати всі проблеми, сформувати необхідний рівень комунікації між усіма задіяними рівнями. Залучаємо і представників місцевої влади, і теплопостачальників, і представників регулятора, і державний «Нафтогаз».

Нашими спеціалістами вже зроблені перші розрахунки, аби зрозуміти, скільки нам потрібно газу та вугілля, а також які ремонтні роботи необхідно провести.

Російські війська зруйнували більш ніж 200 котелень і дуже сильно пошкодили Кременчуцьку,

Чернігівську, Охтирську, Луганську, Сєвєродонецьку ТЕЦ. Пошкоджені сотні ліній електропередач та трансформаторних підстанцій. Збитки енергетичної інфраструктури та енергетиків уже сягнули десятків мільярдів гривень. В цих умовах Уряд робить все, аби цієї зими всі українці були зі світлом і теплом.

Ремонти й модернізація обладнання та мереж – це зараз ключове завдання, яке мають спільно зробити Уряд, місцева влада та бізнес. Ремонтні роботи там, де це можливо, уже розпочалися. Міністерство розвитку громад відповідальне за реалізацію проектів відбудови. Маємо запевнення, що по об’єктах теплопостачання в Чернігові, Кременчуку, Охтирці все буде зроблено вчасно й сотні тисяч наших громадян будуть із теплом узимку.

Щодо ситуації з газом. Завершили опалювальний сезон ми з 9 млрд кубів у наших газосховищах. Одразу почали закачування блакитного палива. Станом на 1 червня в наших підземних сховищах зберігається вже 10 млрд кубічних метрів газу. Це на 7,5%, або на 700 млн кубів більше, ніж, наприклад, середні показники 2014-2018 років.

Уряд прораховує одразу декілька сценаріїв розвитку подій для максимальної готовності до зими. Видобуток газу цього року оцінюємо від 16 до 19 млрд кубів. Споживання від 21 до 24 млрд кубів. Відповідно, частину газу будемо імпортувати.

Потужності для цього є. Домовленості з нашими сусідами на Заході ми також маємо. Сьогодні даємо доручення НАК «Нафтогаз», щоб на початок опалювального сезону у наших газосховищах було щонайменше 19 млрд кубічних метрів блакитного палива.

Стосовно вугілля та електроенергії. Зараз окуповано Запорізьку атомну електростанцію, Каховську гідроелектростанцію, три ТЕС та близько 40% всіх наших об’єктів відновлювальної енергетики. На частині наших станцій підвезення вугілля заблоковано через загрозу обстрілів, а також є логістичні проблеми й руйнування.

Видобуток вугілля на державних шахтах впав приблизно на третину через окупацію частини об’єктів. Але маємо альтернативні варіанти, і тому на початок опалювального сезону об’єми вугілля на складах розраховуємо довести до щонайменше 2 млн тонн. Це дозволить забезпечити стабільність поставок і для населення, і для бізнесу. Максимальний показник, який ми маємо намір накопичити — близько 3 млн тонн вугілля на початок опалювального сезону. Таке завдання в нас поставлене перед Міністерством енергетики.

Щодо електроенергії. Споживання впало приблизно на 30%. Це дає можливість і забезпечити країну, і експортувати електроенергію до європейських країн, через що наші компанії отримують додаткові доходи та експортну виручку. Збільшення експортних можливостей електроенергії до країн ЄС – це один із ключових пріоритетів у сфері енергетики та нашої європейської інтеграції. Потенціал там — сотні мільйонів доларів прибутку щороку та зменшення залежності країн Європи від російського газу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області