Франція оштрафувала Google на 250 млн євро за порушення авторських прав ЗМІ

14:27, 20 березня 2024
У Франції вдруге оштрафували компанію Google.
Франція оштрафувала Google на 250 млн євро за порушення авторських прав ЗМІ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Антимонопольний орган Франції вирішив оштрафувати компанію Google, що входить до Alphabet Inc, на 250 мільйонів євро (271,73 млн дол) за порушення, пов’язані з правилами інтелектуальної власності Європейського Союзу у її відносинах із видавцями ЗМІ під час навчання штучного інтелекту, передає Reuters.

У наглядовому органі заявили, що чат-бот Google Bard (Gemini) на базі штучного інтелекту навчався на вмісті видавців і інформаційних агентств, не повідомляючи їх.

Компанія зобов’язалася не оскаржувати факти в рамках мирового провадження, а також запропонувала низку заходів для усунення певних недоліків.

Зазначається, що штраф пов’язаний із суперечкою щодо авторських прав у Франції щодо онлайн-контенту у справі, викликаній скаргами деяких найбільших новинних організацій країни, включаючи Agence France Presse (AFP).

Спір, здавалося, вирішили в 2022 році, коли Google відмовився від апеляції на початковий штраф у розмірі 500 млн євро.

Але в заяві 20 березня наглядовий орган повідомив, що компанія порушила умови 4 із 7 зобов’язань, узгоджених у врегулюванні, включаючи сумлінне ведення переговорів з видавцями та надання прозорої інформації.

У наглядовому органі також процитували чат-бот Google зі штучним інтелектом Bard, який повідомив, що був навчений на даних від невизначених ЗМІ та інформаційних агентств без інформування компанії або регулятора.

Франція була першою з 27 країн ЄС, яка прийняла директиву про авторське право, що надає видавцям та новинним компаніям можливість укладати ліцензійні угоди з онлайн-платформами.

Рішення антимонопольного відомства є четвертим за багато років, спрямованим проти Google за недотримання правової бази ЄС, яка має на меті створити «необхідні умови для збалансованих переговорів між інформаційними агентствами, видавцями та цифровими платформами».

Раніше ми писали, що Єврокомісія може накласти обмеження на компанії X Ілона Маска, TikTok та Booking.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд