Зареєстровано законопроект про заборону абортів в Україні

08:00, 10 липня 2017
Верховна Рада пропонує дозволити здійснювати аборт жінкам тільки у випадках крайніх обставин і за згодою медкомісії.
Зареєстровано законопроект про заборону абортів в Україні
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Так, 27 березня 2017 року Верховній Раді був зареєстрований законопроект №6239 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмежень щодо проведення операцій штучного переривання вагітності (абортів)».

Ініціатором законопроекту виступив народний депутат Дмитро Голубов.

Світова практика абортів за бажанням

Як показує практика, законодавством небагатьох країн світу, а саме чотирьох з 193, аборти заборонені.

Так, в 119 країнах переривання вагітності допускається тільки у випадку загрози життю або здоров'ю матері. У 70 країн дають право жінці самостійно зробити вибір і вирішити, чи готова вона подарувати життя новій людині. До таких країн належить і Україна.

«В даний час світова практика передбачає два види показань для штучного переривання вагітності. Серед соціальних показань виділяють наявність інвалідності, перебування в місцях позбавлення волі, розірвання шлюбу під час вагітності, наявність в сім'ї дитини-інваліда, а також рівень матеріального доходу на члена сім'ї. Однак, у багатьох європейських країнах, таких, як Німеччина, Іспанія, Швейцарія, аборт за соціальними показниками не дозволяється. Подібна політика виглядає досить раціональною, оскільки соціальні показання досить умовні і в їх рамки вписується велика частина середньостатистичних сімей», — зазначає народний депутат Дмитро Голубов.

Практика абортів в Україні та їх наслідки

Ст. 50 основ законодавства України про охорону здоров'я дозволяє провести операцію штучного переривання вагітності за бажанням жінки в термін не більше 12 тижнів.

Пояснювальною запискою законопроекту підкреслюється, що, «давши право жінці вирішувати самостійно питання про проведення аборту, більшість країн не враховувало право чоловіка на батьківство (одне з репродуктивних прав людини)».

Так, аборт підриває основи держави (виникає демографічна проблема) і сім'ї (психічне здоров'я жінки надламується, моральна єдність подружжя послаблюється, сімейна гармонія порушується). Наслідки аборту в першу чергу несприятливі для жінок — виникає велика ймовірність фізичних і психічних травм або втрата здатності народжувати дітей в майбутньому.

За яких обставин можна буде здійснювати аборт

Законопроектом пропонуються зміни і доповнення до Цивільного кодексу України та Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я» щодо дозволу на штучне переривання вагітності тільки у випадках і при наявності таких обставин:

  • якщо вагітність несе пряму загрозу життю вагітної жінки;
  • якщо медичні показання щодо патології плода несумісні з життям дитини після народження;
  • зачаття дитини в результаті зґвалтування.

Вказується, що такі обставини обов'язково повинні затверджуватися комісією відповідних експертів.

Також передбачається, що жінці, якій дозволена операція штучного переривання вагітності (аборт), в обов'язковому порядку і безкоштовно надаватиметься вся повнота інформації про наслідки такої операції і стадії ембріогенезу (початковий етап формування і розвитку плода).

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області