Податкову міліцію хочуть ліквідувати через суд

09:10, 2 жовтня 2017
Стала відома дата розгляду позову про ліквідацію податкової міліції
Податкову міліцію хочуть ліквідувати через суд
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У вівторок, 3 жовтня, Київський апеляційний адміністративний суд винесе рішення за позовом народного депутата проти Апарату Верховної Ради. Суть позову — виключити з Податкового кодексу розділ про податкову міліцію.

Про дату розгляду позову «Судово-юридичної газети» розповів його автор, перший заступник голови парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Андрій Журжій.

Нагадаємо, що в кінці 2016 року депутати проголосували за Закон про поліпшення інвестклімату в Україні. У пункті 134 цього документа зазначено, що з Податкового кодексу виключається розділ XVIII2 (Податкова міліція).

При цьому в законі написано, що він вступає в силу з 1 січня 2017 року, крім пункту 133 (Відносно виключення розділу XVIII2), який вступає в силу не раніше прийняття закону про Службу фінансових розслідувань.

Оскільки виключення податкової міліції з ПК України передбачено пунктом 134, а не 133, то юридично депутати ліквідували цей орган з 1 січня 2017 року, не чекаючи прийняття закону про Службу фінансових розслідувань.

Фактично зацікавлені депутати заявили, що сталася технічна помилка: з нової редакції Кодексу розділ XVIII2 не прибрали і податкова міліція продовжує працювати.

У січні 2017 року Андрій Журжій подав позов проти Апарату Верховної Ради з вимогою привести текст ПК України у відповідність з законом, тобто виключити з Кодексу розділ про податкову міліцію.

Постановою від 3 серпня 2017 року Окружний адмінсуд м. Києва повністю відмовив у задоволенні вимог нардепа. Суд заявив, що позивач фактично вимагає внести зміни до нормативного акту, що не входить в компетенцію Апарату Верховної Ради. Рішення спірного питання можливо виключно шляхом внесення парламентом змін до Закону про поліпшення інвестклімату. Тільки таким чином вдасться однозначно з'ясувати волю законодавця.

Не погодившись з висновками суду, Андрій Журжій подав апеляцію, рішення по якій буде оголошено у вівторок 3 жовтня.

Раніше народні депутати розповіли, чому в Україні не виходить створити Службу фінансових розслідувань.

Автор:
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду