У ДФС збереглася можливість знімати податковий кредит для бізнесу

08:00, 5 жовтня 2017
Для ДФС виявилася лазівка, що дозволяє знімати податковий кредит за накладними, зареєстрованими після 1 липня 2017 року.
У ДФС збереглася можливість знімати податковий кредит для бізнесу
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У новій редакції Податкового кодексу України у ДФС все одно залишається можливість знімати податковий кредит за накладними, зареєстрованими після 1 липня 2017 року.

Про це в коментарі «Судово-юридичній газеті» розповів глава Наукової ради Асоціації податкових консультантів Антон Поляничко.

«Згідно з п. 201.10 ПК України, зареєстрована податкова накладна не потребує будь-якого додаткового підтвердження для нарахування податкового кредиту, якщо угода відбулася між постачальником і покупцем. Тобто граматична конструкція цієї норми говорить про те, що податкова накладна повинна бути видана постачальником. Якщо товар насправді не був реалізований, то постачальник фіктивний (його як би не існує). Тому така операція не відповідає буквальному прочитанню п. 201.10 ПК України.

Подібну логіку застосував Верховний Суд України, коли заявив, що статус фіктивного підприємства автоматично перетворює усі його угоди в нереальні. Тому судова практика може піти і таким шляхом.

Крім того, існує ст. 198.5 ПК України, згідно з якою платник зобов'язаний нарахувати собі податкові зобов'язання з ПДВ, якщо придбаний товар використовується в операціях, які не є господарськими. ДФС може сказати, що фіктивний постачальник насправді нічого не поставляв, тому податковий кредит сформульований за операціями, які не є господарськими, що призведе до нарахування зобов'язань по ПДВ», — розповів Антон Поляничко.

Таким чином, є ймовірність, що ДФС продовжить в рамках документальних перевірок знімати податковий кредит за накладними, зареєстрованим після 1 липня 2017 року. Тим часом, згідно з п. 201.10 ПК України, податкова накладна, зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником ПДВ, який поставляє товари або послуги після 1 липня 2017 року, є достатньою підставою для нарахування покупцеві податкового кредиту і не потребує будь-якого додаткового підтвердження.

Нагадаємо, в коментарі «Судово-юридичній газеті» заступник бізнес-омбудсмена Тетяна Коротка підтвердила, що якщо податкова накладна зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних, то зняти податковий кредит за таким документом неможливо».

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва