Депутати запропонували поліпшити українську охорону здоров'я

15:10, 10 жовтня 2017
Парламентарії надали рекомендації уряду, необхідні для вирішення проблемних питань, піднятих Професійним союзом працівників охорони здоров'я України.
Депутати запропонували поліпшити українську охорону здоров'я
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

22 вересня 2017 року Верховній Раді був зареєстрований проект постанови №7139 «Про першочергові заходи щодо забезпечення соціального захисту медичних працівників та недопущення руйнування системи охорони здоров'я в Україні».

Ініціаторами проекту постанови виступили народні депутати Ольга Богомолець, Тетяна Бахтеєва, Сергій Мельничук, Олег Мусій, Андрій Шипко та Ігор Шурма

Автори документу заявляють, що необхідність прийняття цієї постанови обумовлена критичним станом справ в охороні здоров'я і вкрай низьким рівнем соціального захисту медпрацівників.

У пояснювальній записці зазначається, що українська охорона здоров'я роками перебуває в кризовому стані через тривале і значне недофінансування (в середньому 40-60% від потреби і в межах 3% від ВВП).

Відзначається, що, незважаючи на те, що обсяг витрат зведеного бюджету України на охорону здоров'я за період 2012-2017 років в гривневому еквіваленті зріс в 1,5 рази, стрімке падіння курсу національної валюти протягом 2014-2016 років призвело до того, що обсяги фінансування охорони здоров'я в перерахунку на іноземну валюту скоротилися з 7 380,5 млн дол. в 2012 році до 3 297,9 млн дол. США в цьому році, тобто в 2,2 рази.

Також спостерігається збільшення заборгованості по зарплаті, яка станом на 21 вересня цього року склала більше чотирьох мільярдів гривень.

Народні обранці наводять статистику таких заборгованостей по всім регіонам України, з якою можна ознайомитися в пояснювальній записці до проекту закону.

Депутати повідомляють, що українська охорона здоров'я продовжує займати передостаннє місце серед галузей економіки за рівнем зарплат працівників, відстаючи від:

  • промисловості в 1,5 рази;
  • освіти в 1,2 рази;
  • а також культури 1,1 рази.

Спроби врегулювати вищевказані проблеми в рамках колективного трудового спору між Профспілкою працівників охорони здоров'я України та Кабінетом Міністрів України (зареєстровано 29 вересня 2016 року за №282-р), звернення до Президента України, прем'єр-міністра України, голови ВРУ, в. о. міністра охорони здоров'я України залишилися проігноровані.

Все це призвело до всеукраїнської акції протесту працівників охорони здоров'я у формі пікетування будівель Адміністрації Президента України, Верховної Ради України та Кабінету міністрів України, яка відбулася 19 вересня 2017 року. Учасники пікету висловили обурення несправедливими, дискримінаційними підходами до оплаті праці та порушеннями трудових прав медичних працівників, що встановлені законодавством України, а також висловили і незгоду з безсистемною, науково і економічно необґрунтованою реформою системи охорони здоров'я, яка не відповідає Конституції України і законодавству України, не передбачає необхідного фінансування для забезпечення конституційного права громадян на безкоштовну, якісну і доступну медичну допомогу, гідних умов і оплати праці працівників галузі та створює загрозу поглиблення кадрової кризи і повного руйнування системи охорони здоров'я в Україні.

«Основною метою прийняття постанови є забезпечення соціального захисту медичних працівників та недопущення руйнування системи охорони здоров'я в Україні шляхом надання відповідних рекомендацій Кабінету міністрів України, необхідних для вирішення проблемних питань, піднятих Професійним союзом працівників охорони здоров'я України», — зазначають ініціатори документа.

Нагадаємо, Петро Порошенко має намір направити на медичну реформу частину коштів, якими заволоділа попередня влада.

Також міністерство охорони здоров'я України пропонує для громадського обговорення проект наказу, який передбачає зміни в застосуванні примусових медичних заходів до людей, які визнані неосудними.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області