Парламентарії і Мін'юст хочуть захистити права дитини

14:40, 12 жовтня 2017
11 жовтня в Комітеті Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя обговорили концептуальні зміни в законодавство щодо посилення захисту права дитини на належне матеріальне утримання.
Парламентарії і Мін'юст хочуть захистити права дитини
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В обговоренні взяли участь народні депутати, представники міністерств, науково-експертних установ, громадськості.

Депутат Андрій Помазанов констатував: «Сьогодні виникає маса питань про те, як зробити так, щоб після винесення рішення суду про стягнення з одного з батьків аліментів таке рішення було виконане, а права дитини на грошове забезпечення — захищені».

У зв'язку з цим було запропоновано розглянути законопроект, ініційований Міністерством юстиції, метою якого, за словами представників Мін'юсту, є посилення відповідальності неплатників аліментів та введення щодо них відповідних обмежень.

Так, заступник міністра юстиції Сергій Петухов зазначив, що положення цього законопроекту спрямовані на вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості по сплаті аліментів шляхом:

  • спрощення порядку встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржника за межі України (покладено обов'язок на виконавця встановлювати тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України при наявності заборгованості по аліментах, яка сукупно перевищує суму відповідних платежів за три місяці) і чіткого порядку зняття такого обмеження в разі погашення заборгованості;
  • впровадження нових засобів примусового виконання рішень, що застосовуються до боржника, у якого є заборгованість по аліментах, яка сукупно перевищує суму відповідних платежів за три місяці (тимчасове обмеження боржника у праві управління транспортним засобом, тимчасове обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною і холодною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними знаряддям несмертельної дії);
  • тимчасове обмеження боржника у праві на полювання;
  • усунення прогалин, наявних у чинному законодавстві, а саме, звільнення від сплати судового збору заявників при подачі заяви про видачу судового рішення про стягнення аліментів;
  • внесення змін, спрямованих на закріплення положення щодо здійснення кримінального провадження за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 164 КК України (Ухилення від сплати аліментів), в загальному порядку;
  • позбавлення боржника права (при заборгованості по аліментах, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за три місяці) вирішувати питання тимчасового виїзду дитини за межі України (спрощення процедури перетину дитиною кордону в супроводі одного з батьків, з яким дитина проживає, аналогічні положення діють в країнах ЄС).

Сергій Петухов повідомив, що такий досвід обмеження немайнових прав боржника за несплату аліментів застосовується в США, Канаді, Великобританії, Фінляндії, Польщі, Ізраїлі та інших країнах. Так, в Канаді фото боржника, позбавленого водійських прав, ліцензії на риболовлю та полювання публікується в інтернеті. У Великобританії Агентство по стягненню коштів виявляє неплатників аліментів та звертається до суду з вимогою про позбавлення боржника водійських прав. У Білорусі з 2012 року тимчасове обмеження керування транспортним засобом застосовується до боржників на термін до п'яти років. Разом з тим, зазначив Петухов, в Білорусі і Казахстані виїзд боржника за кордон можливий тільки з дозволу одержувача аліментів.

За результатами обговорення учасники засідання прийняли рішення узагальнити внесені конструктивні пропозиції з подальшим їх наданням в Міністерство юстиції і Комітет з питань правової політики і правосуддя для врахування в подальшій роботі над законопроектом.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва