Медреформу назвали геноцидом

08:00, 13 жовтня 2017
Профспілки закликають дати відсіч нав'язуваному варіанту медичної реформи і розробити новий.
Медреформу назвали геноцидом
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Перекладати на населення частину витрат на утримання системи охорони здоров'я в той момент, коли 60% українців живуть за межею бідності, — це геноцид нації. Таку думку на прес-конференції, присвяченій медреформі, висловив глава вільної профспілки медиків України Олег Панасенко.

За його словами, автори законопроекту №6327, який збирається розглянути парламент у другому читанні, до сих пір так і не роз'яснили основні положення запропонованих змін. Зокрема, не зрозуміла пропорція спільної участі: яку частину витрат певних медичних послуг буде оплачувати пацієнт, а яку компенсує держава?

«Очевидно, основні витрати ляжуть на пацієнта, як в програмі по реімбурсації, в якій сьогодні держава оплачує хворим тільки 3% вартості інсуліну, причому низької якості», — зазначив профспілковий діяч.

Також не зрозуміле призначення створюваної Національної служби здоров'я України, на яку Держбюджетом на 2018 рік уже передбачено витрати в розмірі 211 млн гривень.

Відповідно до законопроекту, створюється орган влади, який концентрує в собі всі владні повноваження в сфері реалізації державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення, який все вирішує на власний розсуд і який ніхто не має права контролювати. При цьому створення НСЗ ніяк не узгоджується з чинною законодавчою базою.

«Думаю, основна мета створення Національної служби здоров'я полягає в концентрації всіх коштів, що виділяються на медицину, в одних руках», — впевнений Олег Панасенко.

Він вважає, що при таких обставинах більшість комунальних лікарень та інших медичних установ збанкрутують. Кваліфікованих фельдшерів і санітарів замінять слабо підготовлені парамедики, чим остаточно доб'ють вітчизняну медицину.

«В результаті, через недоступність медичних послуг у нас в країні буде збільшуватися кількість не просто хворих людей, а хворих з ускладненою патологією, буде зростати смертність», — підкреслює Панасенко.

Останню надію він покладає на Форум охорони здоров'я, який відбудеться 18 жовтня. Там представники профспілок і громадських організацій спробують дати відсіч нав'язуваному варіанту медичної реформи і розробити новий, в якому буде присутній компроміс інтересів пацієнтів та лікарів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що профспілки і громадські активісти розповіли, як повинна фінансуватися медреформа.

 
Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд