Юридичні поради: система trade-in для автомобілів

11:36, 22 липня 2017
Як працює система trade-in? Ризики і переваги послуги.
Юридичні поради: система trade-in для автомобілів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Trade-in — це схема купівлі нового автомобіля, при якій покупець передає продавцеві свою стару машину в рахунок оплати за нове авто, а різницю у вартості доплачує. При цьому вам не потрібно витрачати час на продаж автомобіля через інтернет або автобазари. Слід зазначити і те, що ви відразу ж здійснюєте обмін, а не чекаєте, поки машину продадуть. І за цією схемою не обов'язково купувати нове авто: можете придбати б/у.

Для початку здійснення такої процедури вам потрібно пройти попередню оцінку автомобіля. Для цього на інтернет-сайті салону, який надає цю послугу, вам необхідно ввести дані машини і дізнатися її орієнтовну вартість, або ж відразу приїхати в компанію для огляду. Після проведення технічної діагностики авто вартість машини може змінитися. Далі залишається лише оформити документи.

У автосалонів, які спеціалізуються на продажу тільки б/у автомобілів, система спрощена: вибираєте на майданчику вподобану машину, перевіряєте на будь-якому СТО, а далі домовляєтеся про суми і доплату за нового залізного коня.

Але потрібно пам'ятати, що не всі автомобілі підлягають обміну. У кожного салону є свої критерії. Найчастіше, це обмеження за датою випуску (наприклад, не старше 14 років), відсутність проблемних номерів кузова, невиплачених кредитів і т. п. При цьому ціна на машину, в першу чергу, залежить від попиту даної марки на ринку і технічного стану автомобіля.

Після того, як авто підібрано і сторони досягли угоди по оплаті, потрібно переоформити транспортний засіб. В МРЕО відбувається звірка агрегатів автомобіля, номера кузова тощо, а також зняття з обліку. А потім на території салону виписується документ про перехід власності, за яким ви стаєте власником іншого автомобіля. Для цього потрібно мати при собі паспорт, ідентифікаційний код і документи на машину. Слід знати, що оплата автосалонам відбувається тільки за безготівковим розрахунком.

За оцінками експертів, система trade-in є ідеальним варіантом для тих людей, які цінують свій час, не хочуть займатися продажем або не дуже розбираються в подібних питаннях. Користуючись послугами салонів, у вас набагато менше шансів потрапити на шахраїв, адже ви працюєте з юридично оформленими особами. Ще одна перевага офіційних дилерів автомобілів — навіть при купівлі машини б/у вам видають гарантійний талон на її ремонт у разі поломки.

Але є і істотний мінус системи trade-in, який часто стає вирішальним при ухваленні рішення на користь даного обміну — ви не отримаєте ту суму, яку могли б виручити від самостійного продажу. За швидкість, так би мовити, потрібно платити. Адже проводячи технічну діагностику автомобіля, салони зацікавлені у виявленні всіх дефектів, щоб максимально знизити оціночну вартість машини.

Юристи радять: купуючи або продаючи залізного коня по системі trade-in, будьте дуже уважні, підписуючи документи. Зокрема, перевірте в договорі порядок оплати і руху грошей по даній угоді, а також умови переходу права власності між господарями автомобілів.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду