Яким буде кодекс професійної етики приватних виконавців

07:00, 26 вересня 2017
Формування інституту приватних виконавців увійшло у фінальну стадію.
Яким буде кодекс професійної етики приватних виконавців
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, закон, що дозволив приватним виконавцям здійснювати примусове виконання судових рішень, набув чинності 5 жовтня 2016 року. Після цього виникла необхідність більш чіткого врегулювання прав та обов'язків інституту приватного стягнення. У зв'язку з цим, експерти-розробники Центру комерційного права (ЦКП) запропонували варіант кодексу професійної етики приватних виконавців. За словами директора ЦКП Валентини Данішевської, головною метою кодексу є впровадження високих стандартів професійної діяльності приватних виконавців, а також забезпечення суспільної довіри до цієї професії.

Валентина Данішевська також звернула увагу, що професія виконавця — публічна і безпосередньо пов'язана з судовою системою, тому і формує певне ставлення суспільства до правосуддя в цілому. Тому в разі невиконання рішень або неналежного ставлення до людей під час процедури стягнення, виконавець своїми діями накладає негативний відбиток не тільки на органи виконавчої служби, а й на всю судову систему.

У свою чергу, суддя Київського окружного адміністративного суду Анна Шевченко, яка брала участь в розробці проекту кодексу про суддівську етику, зазначила, що на її думку, увага повинна бути сконцентрована, в першу чергу, на конфіденційності та дотриманні принципу незалежності професії.

На думку члена громадської ради при Мін'юсті в 2011-2012 роках Юліана Хорунжого, кодекс повинен дати чіткий сигнал суспільству, що приватний виконавець — це не колектор і не «вибиватель боргів». «Крім того, в кодексі повинен бути втілений принцип незалежності приватного виконавця від будь-яких центрів впливу, включаючи бізнес або державу, як регулятора професії. Також повинна бути виключена можливість «роздувати» витрати на виконання судових рішень, які лягають на плечі боржників, а їм в сьогоднішніх умовах і без того не до жартів», — зазначив Хорунжий.

Приватний виконавець виконавчого округу Києва Андрій Авторгов також зазначає, що населення почало асоціювати приватних виконавців з колекторами, які практикують методи діяльності, які часто перебували за межами законодавства. «Ухвалення ж приватними виконавцями власних етичних правил повинно розвіяти ці міфи. На моє особисте переконання, в кодексі обов'язково повинні бути розділи, присвячені принципам професійної діяльності, конфліктів інтересів, взаєминам виконавця зі сторонами процесу, колегами і ЗМІ, а також рекламування їх діяльності. Разом з тим, я думаю, що слід утриматися і від надмірного «перевантаження» кодексу зайвою деталізацією», — пояснив Авторгов.

І, нарешті, кандидат юридичних наук, кандидат в приватні виконавці Андрій Іванов підтримав позицію експертів ЦКП в тому, що одним із завдань кодексу є досягнення довіри суспільства, а також демонстрація найкращих професійних якостей приватного виконавця: «Тільки високо моральні юристи-професіонали, які прийдуть в професію, зможуть дати імпульс, необхідний для подальшого реформування судової системи України».

У підсумку представники Міністерства юстиції, юристи, експерти-розробники погодилися з тим, що проект кодексу ще потрібно допрацьовувати. Вони закликали виконавців брати активну участь в роботі і пообіцяли, що всі їхні побажання і зауваження будуть розглянуті та враховані.

Автор:
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду