Член Вищої ради правосуддя заявила про тиск з боку Генеральної прокуратури

19:26, 5 жовтня 2017
Главу Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергія Горбатюка звинуватили у втручанні в діяльність члена ВРП.
Член Вищої ради правосуддя заявила про тиск з боку Генеральної прокуратури
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Член Вищої ради правосуддя (ВРП) Тетяна Малашенкова увечері 5 жовтня заявила на засіданні Вищої ради правосуддя про тиск на неї з боку Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури.

Як повідомив заступник голови Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич, 4 жовтня 2017 року на адресу ВРП надійшла заява Тетяни Малашенкової, в якій вона повідомила про втручання в її діяльність як члена Ради правосуддя і тиск на неї з боку співробітників Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури. Цей департамент, як відомо, очолює відомий прокурор Сергій Горбатюк.

Сама Тетяна Малашенкова розповіла, що 15 вересня 2017 року до Вищої ради правосуддя надійшов лист за підписом начальника Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергія Горбатюка. З листа випливало, що 28 липня і 2 серпня цього року Тетяна Малашенкова залишила без розгляду скарги двох прокурорів відділу процесуального керівництва в кримінальних провадженнях слідчих Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури щодо судді Солом'янського райсуду Києва Вікторії Кицюк і суддів Апеляційного суду Києва Олега Присяжнюка, Вячеслава Дзюбіна і Тетяни Росік.

Сергій Горбатюк в листі звинуватив Тетяну Малашенкову в тому, що її рішення залишити скарги без розгляду винесені з порушенням Закону «Про Вищу раду правосуддя», регламенту Вищої ради правосуддя і додав, що інші скарги Департаменту спецрозслідування були прийняті ВРП без проблем. Як повідомила Тетяна Малашенкова, дані скарги були спрямовані на новий розподіл між членами Ради.

22 вересня 2017 року Сергій Горбатюк направив до Ради правосуддя повістку з вимогою до Тетяни Малашенкової з'явитися на допит в якості свідка 5 жовтня о 18:00 у його відомство. Один зі слідчих Департаменту спеціальних розслідувань мав намір допитати члена Ради правосуддя по кримінальному провадженню від 18 березня 2015 року, фігурантами якого є троє звільнених ще в 2016 році за порушення присяги суддів Апеляційного суду Києва — Людмила Бартащук, Ольга Єфімова та Олександр Бець. Колишнім суддям ставилися ст. 375 («постановлення суддею завідомо неправосудного рішення») і ст. 376-1 («незаконне втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду») Кримінального кодексу.

Їх звинувачують в незаконному залишенні без змін запобіжного заходу у вигляді арешту двом учасникам масових протестів на Майдані Дмитру Юрченко та Михайлу Овсієнко. 24 січня 2014 року вони були затримані в момент перевезення автомобільних покришок, які, на думку тодішнього слідства, призначалися протестуючим на вулиці Грушевського. Михайло Овсієнко перевозив на своєму автомобілі шість шин, а Дмитро Юрченко 17 покришок. 26 січня Солом'янський райсуд столиці арештував їх на місяць і два місяці відповідно.

Тетяна Малашенкова заявила 5 жовтня, що виклик на допит в Генеральну прокуратуру вважає тиском на себе. За словами члена Ради, з січня по вересень 2017 року до Вищої ради правосуддя надійшло понад 260 скарг органів прокуратури на різних суддів. За цей час Тетяна Малашенкова залишила без розгляду тільки три скарги — 28 липня, 2 серпня і 30 серпня 2017 року. Причиною відмови стало порушення порядку поводження зі скаргою. Інші скарги знаходяться на розгляді членів Ради правосуддя. Зокрема, Друга дисциплінарна палата Ради правосуддя, секретарем якої є Тетяна Малашенкова, з січня по вересень цього року розглянула вісім дисциплінарних скарг органів прокуратури, але при цьому в палату надійшли ще 15 скарг прокурорів. «Ніхто не заважає прокуратурі повторно звернутися зі скаргами після усунення порушень», — зазначила Тетяна Малашенкова.

Також вона розповіла, що 21 вересня о 9:55 на її робочий телефон в кабінеті подзвонив якийсь слідчий Департаменту спецрозслідування і сказав, що хоче поспілкуватися з Тетяною Малашенковою з приводу її рішення залишити без розгляду скарги на суддів Людмилу Бартащук, Ольгу Єфімова та Олександра Бець. Тетяна Малашенкова йому повідомила, що цих суддів Верховна Рада звільнила ще 29 вересня 2016 року, тому скарга прокуратури була залишена без розгляду, оскільки усі троє вже не є суддями.

На завершення Тетяна Малашенкова зазначила, що допит її в якості свідка у справі колишніх суддів Апеляційного суду Києва виглядає незрозумілим, оскільки свідком правопорушень вона не є і будь-якої конкретної інформацією в рамках кримінального провадження вона не володіє.

Порадившись, Вища рада правосуддя оголосила, що вважає дії Департаменту спецрозслідування ГПУ тиском на Раду правосуддя і звернулася з цього приводу до Генерального прокурора.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду