Обговорення створення антикорупційного суду (ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ)

12:25, 16 червня 2017
Судді, експерти та представники влади обговорюють необхідність створення спеціалізованих антикорупційних судів і можливі моделі їх організації.
Обговорення створення антикорупційного суду (ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ)
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Сьогодні, 16 червня, проходить круглий стіл «Спеціалізований антикорупційний суд: кращі світові практики і перспективи створення в Україні».

Консультативна місія Європейського Союзу, координатор проектів ОБСЄ в Україні та Антикорупційна ініціатива Європейського Союзу в Україні (EUACI) проводять експертне обговорення кращих світових практик антикорупційних судів і статусу їх суддів; причин, які обумовлюють необхідність створення спеціалізованих антикорупційних судів і можливі моделі їх організації, а також поточного стану ініціатив зі створення антикорупційного суду в Україні.

У заході беруть участь: Костянтин Красовський, секретар Ради судової реформи при Президентові України, керівник Головного департаменту з питань правової політики АПУ; народні депутати України, заступник голови Комітету з питань правової політики і правосуддя ВРУ; голова Комітету з питань запобігання та протидії корупції ВРУ; Вадим Беляневич, заступник голови Вищої ради правосуддя; Ека Ткешелашвілі, голова Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні.

________________________________________

12:28 для того, щоб забезпечити довіру до майбутнього антикорупційного суду, ініціатори ідеї його створення пропонують підключити до процесу формування складу інституції міжнародних експертів. Іншими словами мова йде про створення своєрідної комісії, яка і сформує склад суду.

Незважаючи на те, що повноваження з відбору суддів покладено на Вищу кваліфікаційну комісію суддів України, в ВККС до створення комісії щодо формування складу антикорупційного суду відносяться без упереджень.

Разом з тим голова ВККС Сергій Козьяков звертає увагу на ряд аспектів, на які слід звернути увагу при формуванні такої комісії. Ці аспекти він озвучив під час експертного обговорення перспектив створення антикорупційного суду в Україні, ініційованого українськими та іноземними фахівцями.

Зокрема, Сергій Козьяков звернув увагу на наступне:

  1. Необхідно подумати над вимогами до складу органу, який проводитиме відбір. Не повинно бути сумнівів у добропорядності і професійності його членів.
  2. На час проведення конкурсу робота цих осіб повинна бути оплачена. Невідомо, на який час затягнеться конкурс, а люди повинні отримувати заробітну плату.
  3. На час проведення конкурсу такий орган повинен отримати юридичний статус.
  4. Повинна бути визначена відповідальність членів комісії. Необхідно взяти до уваги, що екзаменатори отримають доступ до персональних даних кандидата.

За словами Сергія Козьякова, до таких висновків в ВККС прийшли, враховуючи досвід проведення конкурсу на посаду судді Верховного Суду.

Також, як упевнений Сергій Козьяков, члени цієї комісії повинні бути готові до інформаційного тиску, з чим уже довелося зіткнутися ВККС.

12:01 Завдяки ряду народних депутатів почалася робота над створенням антикорупційного суду. На це звернув увагу член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич під час експертного обговорення перспектив створення антикорупційного суду в Україні, ініційованого українськими та міжнародними експертами.

За словами юриста, ВРП підтримує створення антикорупційного суду за умови, що основними орієнтирами в цьому послужать норми Конституції України і Закону «Про судоустрій і статус суддів».

Також Вадим Беляневич наголосив на прагненні нардепів забезпечити безпеку суддів антикорупційного суду. При цьому він висловив припущення про доцільність забезпечення такої безпеки ще на стадії відбору кандидатів. В іншому випадку, як вважає член ВРП, гідні юристи можуть не ризикнути взяти участь в конкурсі. Підставою для такого припущення, серед іншого, послужив конкурс до Верховного Суду.

Для забезпечення такої безпеки, як вважає Вадим Беляневич, слід передбачити необхідні законодавчі норми. Якщо не подбати про це заздалегідь, то можна відразу ж зарубати ідею формування органу.

11:45 Нардепи готові платити суддям антикорупційного суду найвищу заробітну плату і забезпечувати їх безпеку.

Ухвалення закону про антикорупційне суді стане кроком, який визначить місце України в міжнародних рейтингах. Про це заявила народний депутат України Світлана Заліщук під час експертного обговорення, присвяченого перспективам створення антикорупційного суду в Україні, ініційованого українськими та міжнародними фахівцями.

Нардеп нагадала, що законопроект 6011, в число співавторів якого входить і вона, був зареєстрований в парламенті 1 лютого 2017 року. До сих пір документ не тільки не включений до порядку денного, але і не спрямований до профільних комітетів для розгляду.

Разом з тим законопроект 6529, в якому також йдеться про антикорупційне суді, був включений до порядку денного ВР через тиждень після надходження в парламент. На думку Світлани Заліщук, це ілюструє ставлення її колег до обох документів.

На даний момент, як каже нардеп, в парламенті є безліч супротивників створення антикорупційного суду. Найбільш поширеним аргументом скептиків є вказівка на те, що на створення органу потрібен тривалий час. Насправді, як переконана Світлана Заліщук, це не так.

Проте автори законопроекту №6529 роблять все, щоб створити суд, не створюючи його. Так, в цьому документі мова йде про формування не спеціального органу, а спеціалізації в судах, тобто суддям, що розглядають адміністративні справи, ініціатори проекту пропонують розглядати ще одну категорію справ.

Це йде врозріз із самою ідеєю створення антикорупційного суду, як впевнена Світлана Заліщук, а головне — відокремлює суд від антикорупційних органів, в т.ч. НАБУ.

На противагу цьому автори проекту №6011 пропонують:

- створити окрему інституцію;

- уповноважити її розглядати справи щодо чиновників найвищого рівня;

- забезпечити прозорий відбір суддів;

- забезпечити спеціальний захист цих суддів;

- забезпечити найвищу заробітну плату в порівнянні з іншими власниками мантій.

11:17 Немає рішення важливіше прийняття закону про антикорупційне суді і створення реально діючого органу.

Про це заявив народний депутат України, голова Комітету з питань запобігання та протидії корупції Верховної Ради України Єгор Соболєв під час експертного обговорення перспектив створення антикорупційного суду в Україні, ініційованого національними і міжнародними фахівцями.

На думку парламентарія, незважаючи на зусилля, що додаються в сфері боротьби з корупцією в державі, українські суди досі залишаються залежними. В останні роки українськими судами не було винесено жодного ключового судового рішення щодо чиновників вищого рангу.

У зв'язку з цим, як зазначив нардеп, у багатьох співробітників антикорупційних органів «опускаються руки».

У парламенті зареєстрований законопроект №6011 про створення антикорупційного суду, співавтором якого є Єгор Соболєв.

За його словами, документ містить дві ключові ідеї: суд повинен бути інформаційно незалежним; відбір суддів повинен проходити по українським процедурам, але із залученням іноземних експертів в сфері боротьби з корупцією.

Автори документа, як зазначив Єгор Соболєв, сподіваються, що з ініціативою створення антикорупційного суду виступить президент України. Якщо в ВР буде зареєстрований президентський проект, то ініціатори документа №6011 готові його відкликати. Більш того, вони згодні йти на будь-які компроміси, крім двох основних аспектів, озвучених парламентарієм.

На даний момент, за словами Єгора Соболєва, ситуація з проектом в парламенті не є простою. Його колеги побоюються, що антикорупційний суд може розглядати провадження стосовно них.

 

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду