Яка стратегія погашення заборгованості по невиконаним судовим рішенням

16:34, 12 липня 2017
У рішенні Комітету міністрів Ради Європи йдеться про механізм погашення заборгованості по невиконаним рішенням національних судів.
Яка стратегія погашення заборгованості по невиконаним судовим рішенням
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Однією з основних проблем, що призводить до констатації Європейським судом з прав людини порушень Україною положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, є невиконання або довготривале виконання рішень національних судів. Про це говорили експерти в ході слухань на тему: «Виконання рішень ЄСПЛ: сучасний стан та перспективи».

За даними Офісу Уполномочінного в справах ЄСПЛ, на сьогодні Україна займає друге місце за кількістю справ, які знаходяться на розгляді суду. Частина заяв від українців становить 20,1% від загальної кількості справ. Лідирує Туреччина — 26,4%. На третьому місці Угорщина — 10,7%.

Велика частина заяв проти України стосується невиконання рішень національних судів. Масштаб проблеми став підставою для прийняття рішення Комітетом міністрів Ради Європи про необхідність впровадження триступеневої стратегії погашення заборгованості:

  1. Визначити суму заборгованості по невиконаним вердиктам.
  2. Ввести схему виплат на певних умовах або альтернативні пропозиції для забезпечення невиконаних рішень.
  3. Внести необхідні зміни до Державного бюджету.

На сьогодні заборгованість за рішеннями ЄСПЛ, прийнятим щодо невиконаних вердиктів національних судів, становить близько 179 млн грн. Всього заборгованість за рішеннями українських судів становить 31 млрд грн.

За бюджетною програмою КПКВК 3504040 «Заходи щодо виконання рішень суду, гарантовані державою», сума, передбачена на поточний рік, становить 500 млн грн. У минулому і позаминулому році ця сума становила 144 757 500 грн.

На виконанні на даний момент перебувають 191 тис. виконавчих документів на суму понад 3,5 млрд грн.

Серед невиконаних судових рішень, на які надходять скарги в ЄСПЛ, велика частина стосується перерахунку пенсій, стягнення заробітної плати, виплати одноразової грошової допомоги, виплати допомоги по догляду за дитиною та ін.

Слухання проходять в Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики і правосуддя.

Читайте також: «Які невиконані рішення судів будуть виконуватися в першу чергу», на сайті «Судово-юридичної газети».

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд