Як відбиратимуть суддів Конституційного Суду

17:47, 13 липня 2017
Відбір кандидатур в КСУ буде проводитися за конкурсом.
Як відбиратимуть суддів Конституційного Суду
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Сьогодні, 13 липня, у другому читанні та в цілому Верховна Рада України прийняла Закон «Про Конституційний Суд України».

Критерії для кандидата

Суддею Конституційного Суду (КС) може бути громадянин України, який володіє державною мовою, в день призначення досяг 40 років, у якого є вища юридична освіта і стаж професійної діяльності в сфері права не менше 15 років. Він повинен відповідати критерію політичної нейтральності.

Суддя не може належати до політичних партій або професійних спілок, публічно виявляти прихильність до них і брати участь в будь-якій політичній діяльності.

У судді КС України — за конкурсом

Відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду на конкурсній основі в відношенні осіб, яких призначає Президент України, здійснює конкурсна комісія, яку створює президент.

Підготовку питання про розгляд на конкурсній основі кандидатур на посаду судді КС у Верховній Раді здійснює Комітет ВР з питань правової політики і правосуддя.

Підготовку питання про розгляд на конкурсній основі кандидатур на посаду судді КС З'їздом суддів здійснює Рада суддів України.

Відповідно до редакції, підготовленої до другого читання (від 10.07) з урахуванням поправок, про початок конкурсу для відбору кандидатур на посаду судді КС оголошується на офіційному сайті відповідно президента, Верховної Ради, Ради суддів України не пізніше, ніж за три місяці до дня закінчення терміну повноважень або досягнення граничного віку перебування на посаді судді КС, або не пізніше одного місяця з дня виникнення вакансії на посаду судді КС.

Склад конкурсної комісії, створеної Президентом України, формується з числа юристів з визнаним рівнем компетентності, які не беруть участі в конкурсному відборі на посаду судді Конституційного Суду.

Конкурсна комісія, Комітет, Рада суддів України протягом одного місяця з дня оголошення про початок конкурсу, в межах загального терміну проведення конкурсу, приймає заяви від осіб, які виявили намір зайняти пост судді КС.

Конкурсна комісія, Комітет, Рада суддів України (РСУ) після закінчення терміну прийому заяв, встановлює відповідність осіб законним вимогам, публікуються їх автобіографії та мотиваційні листи, а також проводиться спеціальна перевірка. Щодо кандидатів, призначення яких здійснюється З'їздом, організовує проведення спеціальної перевірки Рада суддів України.

За результатами вивчення документів і відомостей, наданих кандидатами, і співбесід з ними конкурсна комісія, Комітет, Рада суддів України приймають рекомендацію по кожному кандидату на посаду судді КСУ.

Конкурсна комісія, РСУ складають списки кандидатів, рекомендованих на посаду судді Конституційного Суду, на підставі яких суб'єкти призначення приймають відповідні рішення. Такі списки повинні містити кількість кандидатур, що, як мінімум, втричі перевищує кількість вакансій.

Загальний термін проведення конкурсу для відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду складає два місяці.

За результатами конкурсного відбору Президент України видає указ про призначення на посаду судді КСУ (президент призначає суддю Конституційного Суду не пізніше трьох місяців з дня припинення повноважень або звільнення судді).

Порядок призначення Верховною Радою

Не пізніше, ніж за три місяці до дня закінчення терміну повноважень або досягнення граничного віку перебування на посаді судді КСУ, або не пізніше одного місяця з дня виникнення вакансії Апарат Верховної Ради за поданням комітету оприлюднить інформацію на офіційному сайті і повідомляє депутатським фракціям (депутатським групам) про початок прийому пропозицій про кандидатів на посаду судді КСУ. Депутатська фракція (депутатська група) може запропонувати по одному кандидату на кожну вакантну посаду.

Право подати пропозиції щодо кандидата на посаду судді КСУ може реалізувати також група позафракційних народних депутатів в кількості, якнайменш рівній складу найменшої депутатської групи.

Депутатська фракція (депутатська група), група позафракційних депутатів подає пропозицію щодо кандидата разом з його заявою та документами в комітет, протягом 30 днів з дня оголошення про початок прийому пропозицій.

Інформація разом з автобіографіями та мотиваційними листами кандидатів публікується Апаратом ВР на офіційному сайті наступного робочого дня після закінчення терміну прийому заяв кандидатів.

Комітет розглядає заяву особи і приймає рішення про відповідність його вимогам, встановленим Конституцією і законом про КСУ. Далі проводиться спеціальна перевірка.

Після отримання довідки про результати спеціальної перевірки Комітет проводить співбесіди і приймає рекомендації по кожному кандидату. Пізніше документи надаються народним депутатам не пізніш як за три дні до розгляду.

Кожен з кандидатів має право до початку голосування виступити на пленарному засіданні Верховної Ради. Народні депутати можуть задавати питання кандидату на пленарному засіданні з будь-якої інформації щодо кандидата, крім інформації, яка стосується його особистого життя і у відношенні до якого відсутні достатні підстави вважати, що вона може бути важливою для визначення здатності кандидата належним чином виконувати повноваження судді КС, а також інформації, що становить державну таємницю.

Відбір на посади судді Конституційного Суду України здійснюється Верховною Радою відкритим рейтинговим голосуванням по кожному кандидату окремо.

Верховна Рада призначає суддів КСУ списком, визначеним за підсумками рейтингового голосування, відповідно до кількості вакантних посад, відкритим голосуванням більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради.

Якщо рішення про призначення на посади суддів (судді) Конституційного Суду України не прийнято, то оголошується повторний конкурс.

Порядок призначення З'їздом суддів України

За результатами конкурсного відбору З'їзд відкритим голосуванням більшістю голосів присутніх делегатів включає кандидатури на посаду судді Конституційного Суду в бюлетень для таємного голосування.

Призначеним на посаду судді Конституційного Суду вважається той кандидат, який в результаті таємного голосування одержав більшість голосів від числа обраних делегатів З'їзду.

Якщо за результатами голосування суддю Конституційного Суду не призначено, то проводиться повторне голосування по двох кандидатах, які набрали більшу кількість голосів у порівнянні з іншими кандидатами.

З'їзд призначає особу на посаду судді Конституційного Суду не пізніше трьох місяців з дня припинення повноважень або звільнення з посади судді Конституційного Суду, якого призначив з'їзд.

Рішення З'їзду про призначення на посаду судді КС підписують головуючий на З'їзді і секретар.

Оклад

На суддів КС буде поширюватися закон про державну службу. Повноваження судді будуть припинені після досягнення ним 70 років. Припиняти повноваження суддів КС буде суд.

Проект закону передбачає, що оклад судді КС встановлюється в розмірі окладу судді Верховного Суду. Винагорода судді КС буде складатися з посадового окладу та доплати за перебування на адміністративній посаді в цій судовій інстанції.

З проектом закону можна ознайомитися за посиланням.

 

Автор: Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір