Конкурс до Верховного Суду: співбесіди з конкурсантами. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ

18:42, 17 липня 2017
Якщо конкурсанти наберуть 11 голосів членів ВККС з 16, то спокійно пройдуть далі, незважаючи на зауваження громадськості.
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

До закінчення пленарних засідань Вищої кваліфкомісії суддів, в ході яких вона долає негативні висновки Громадської ради доброчесності щодо кандидатів до Верховного Суду, залишаються лічені дні. Потім підуть визначення рейтингу кандидатів і надання переможцям рекомендацій до призначення, а потім слово буде тільки за Вищою радою правосуддя.

Сьогодні, 17 липня, Вища кваліфкомісія суддів проводить засідання в пленарному складі з розгляду питання про підтвердження здатності кандидатами на посади суддів касаційних судів у складі Верховного Суду здійснювати правосуддя у відповідному суді, щодо яких оголошено перерву згідно з абз. 2 ч. 1 ст. 88 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», в рамках конкурсу, оголошеного 7 листопада 2016 року.

Список кандидатів, яких ВККС розглядатиме:

  1. Вовк Павло Вячеславович
  2. Маринчак Нінель Євгенівна
  3. Охрімчук Людмила Іванівна
  4. Сірош Микола Васильович
  5. Ступак Ольга В'ячеславівна
  6. Іванова Лариса Броніславівна

Всім кандидатам доведеться ще раз прокоментувати негативні висновки Ради доброчесності, а також, цілком ймовірно, і нову інформацію про себе, яка може надійти в останній момент.


18:46 Наступним розглядається кандидатура екс-судді ВАСУ Миколи Сіроша. Як повідомив член ВККС Михайло Макарчук, 7 липня кандидат був присутній в приміщенні ВККС, але подав заяву про те, щоб відкласти розгляд у зв'язку зі станом здоров'я його дружини.

Сьогодні, 17:07 він на особистому прийомі подав дві заяви: 1) з проханням призупинити розгляд питання про участь в конкурсі в зв'язку з досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні; 2) про те, що «згідно з висновком ГРД він не відповідає критеріям доброчесності та професійної етики, оскільки перебуваючи на посаді заступника голови ВАСУ в 2010 р. заявив про втрату гербової печатки».

Згідно з повідомленням Печерського управління поліції від 17.07.2017 було розпочато кримінальне розслідування за вказаним фактом, внесеного в ЄРДР.

«Оскільки результати досудового розслідування мають вплив на результати, на підставі п. 6 ст. 84 Закону прошу призупинити розгляд до отримання рішення правоохоронних органів по суті», — зазначено в його заяві.

Долучається довідка про те, що розпочато розслідування за фактом зникнення гербової печатки 12.01.2010, і в ньому М. Сірош має процесуальний статус свідка.

Нагадаємо, що згідно із п. 6 ст. 84 Закону, якщо в процесі кваліфікаційного оцінювання судді ВККС стане відомо про обставини, які можуть свідчити про порушення суддею законодавства в сфері запобігання корупції, Комісія негайно повідомляє про це спеціально уповноважені суб'єкти у сфері протидії корупції. ВККС має право призупинити проведення кваліфікаційного оцінювання цього судді до отримання відповіді від вищезгаданих суб´єктів.

Згідно з п. 7, в разі порушення кримінального провадження щодо судді Вища кваліфікаційна комісія суддів України має право призупинити проведення кваліфікаційного оцінки цього судді до вступу в законну силу вироку суду або припинення кримінального провадження.

Однак в заяві міститься зовсім інша інформація, що не стосується правопорушення в сфері корупції. Крім того, він має статус свідка і кримінальне провадження відкрито за фактом, а не стосовно кандидата.

Як зазначив доповідач, особиста участь кандидата в процесі кваліфоцінювання є обов'язковим. Неявка не перешкоджає проведенню конкурсу і є підставою для припинення кваліфікаційного оцінювання такого кандидата.

ВККС прийняла рішення відмовити М. Сірошу в його заяві про призупинення кваліфікаційного оцінювання. Щодо М. Сіроша кваліфікаційне оцінювання припинено.


18:05 Суддя ВГСУ Лариса Іванова подала заяву в ВККС про припинення її участі в конкурсі. Комісія задовольнила її заяву.

Від судді ВАСУ Нінель Маринчак надійшла заява о 17:07 в ВККС про припинення її участі в конкурсі у зв'язку з різким погіршенням її здоров'я.

Комісія задовольнила її заяву.


17:00 В пленарному складі Комісія розглянула кандидатуру судді ВССУ Ольги Ступак. Кандидат здійснює правосуддя з 2002 року, в ВССУ — з 2012 року.

У Громадської ради доброчесності виникли питання до того, що в 2011 році кандидат не задекларувала будь-яких об'єктів нерухомості, а в 2016 році — земельну ділянку під будинком свекрухи. Виникли питання і до великої кількості земельних ділянок, кількох будинків, двох недешевих автомобілів близьких родичів судді, а також наявності 22 627 євро готівкою. ГРД прийшла до висновку про невідповідність майна кандидата його доходам.

Суддя висновок ГРД категорично спростувала. Вона детально розповіла про взаємини в родині, особливості придбання нерухомості та земельних ділянок.

Не обійшлося без емоцій. Кілька разів Ольга Ступак вказувала члену ГРД Роману Маселко на невірне тлумачення ним ситуації.

«Не шукайте чорну кішку там, де її немає», — сказала суддя члену ГРД.

У підсумку Комісія подолала негативний висновок ГРД 11 голосами проти двох.


13:00 Член Вищої ради правосуддя, суддя Апеляційного суду Волинської області Андрій Овсієнко зняв свою кандидатуру з конкурсу до Верховного Суду. Кандидат здійснює правосуддя з 2005 року, а в апеляційному суді — з 2011 року.

Членом Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко став в березні 2017 року за квотою З'їзду суддів України, тобто вже в розпал конкурсу до Верховного Суду.

Громадська рада доброчесності претензій до кандидата не мала. Рішення про зняття кандидатури судді з конкурсу Комісія прийняла одноголосно.

Оголошено перерву до 14:00.


12:31 Завершився розгляд кандидатури судді Верховного Суду Людмили Охрімчук. 12 липня був оголошено перерву у зв'язку з необхідністю надати Комісії додаткові документи за отриманим ще в 2002-2003 рр. кредиту і інвестиційним договором на квартиру.

Втім, сьогодні Людмила Охрімчук повідомила, що за давністю подій ряд документів не зберігся, а чоловік і мати судді, які знали обставини угод, вже померли. Втім ряд документів на приватизацію квартир та інвестування будівництва суддя надала. Також вона дала пояснення і з інших питань, пов'язаних з доходами і квартирами.

В результаті ВККС прийняла рішення про визнання Людмили Охрімчук такою, що не підтвердила здатність здійснювати правосуддя в новому Верховному Суді.

За відповідне рішення проголосували вісім членів Комісії, а проти — сім.


11:15 Першим сьогодні розгляд в пленарному засіданні мав проходити голова Окружного адміністративного суду міста Києва Павло Вовк. Його кандидатура повинна була розглядатися ще 12 липня, але в підсумку засідання було перенесено у зв'язку з надходженням нової інформації від Громадської ради доброчесності та Національного антикорупційного бюро України.

Сьогодні Павло Вовк на засідання не з'явився, направивши в ВККС заяву про припинення участі в конкурсі. Він попросив Комісію призупинити його участь в конкурсі, мотивувавши свою заяву тиском на нього з боку правоохоронних органів, політиків і громадських активістів. Детальніше про мотиви судді читайте в інтерв'ю.

Втім, як зазначив член ГРД Максим Середа, розгляд кандидатури Павла Вовка має бути продовжений, незважаючи на заяву судді.

Проте Комісія вирішила зупинити оцінювання Павла Вовка.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду