Хто заважає боротися з корупцією в Україні

17:40, 15 серпня 2017
Громадські працівники назвали суб'єктів, які перешкоджають належній роботі НАЗК.
Хто заважає боротися з корупцією в Україні
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

За те, що Національне агентство з питань запобігання корупції так і не стало по-справжньому незалежним органом, відповідальність несе Кабінет міністрів України (КМУ). Про це заявили члени Громадської ради при НАЗК під час брифінгу, присвяченого роботі органу за рік.

Зокрема, це проявляється в законопроекті №6387 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення ефективності та незалежності діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції», який був зареєстрований урядом нібито для того, щоб вирішити кризу в НАЗК. Серед іншого цей проект передбачає звільнити керівництво органу і призначити тимчасово виконуючого обов'язки від КМУ. Таким чином, автори тексту розраховують відмовитися від незалежності НАЗК і фактично перевести його в «ручне управління» КМУ. Цю думку громадських працівників поділяють експерти Ради Європи, куди за висновком звернулася голова Агентства.

Також підконтрольні КМУ органи, впевнені громадські працівники, фактично блокують систему е-декларування. Свого часу сертифікат безпеки системи видавала Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України (Держспецзв'язку). На даний момент структурне підприємство Держспецзв'язку є адміністратором системи е-декларування. Таким чином, фактично НАЗК, незважаючи на те, що володіє системою, не може її контролювати.

Не так давно адміністратор системи заявив про те, що система не може бути доповнена автоматизованою системою перевірки. А без цього перевірка 1 млн 271 тис. 196 декларацій просто не можлива.

Для того щоб перевірити твердження адміністратора, громадські працівники ініціювали проведення незалежної експертизи системи е-декларування. Експертиза буде проведена за участю іноземних експертів, непідзвітних вітчизняним урядовим структурам.

Також, як повідомила «Судово-юридична газета», голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталія Корчак відзвітувала за рік виконаної роботи.

Крім того, в Громадській раді при НАЗК називають кроки, зробити які необхідно для ефективної діяльності Агентства.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд