Стало відомо, як Конституційний Суд розглядає подання Верховного Суду

14:00, 6 вересня 2017
З 2015 по 2017 роки Верховний Суд України вніс до Конституційного Суду України 17 конституційних подань.
Стало відомо, як Конституційний Суд розглядає подання Верховного Суду
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Такі дані «Судово-юридичній газеті» повідомили у Верховному Суді України.

Зокрема, в 2015 році Верховний Суд направив до Конституційного Суду 8 конституційних подань, ще в трьох випадках Пленум Верховного Суду прийняв рішення відмовити у внесенні подання до Конституційного Суду.

У 2016-му Верховний Суд направив до Конституційного Суду 7 конституційних подань, а ще у восьми випадках відмовився внести відповідні подання.

У 2017 році Пленум Верховного Суду вніс до Конституційного Суду два конституційні подання, а в одному випадку відмовився це зробити.

Таким чином, з 2015 по 2017 роки Верховний Суд України вніс до Конституційного Суду 17 конституційних подань, а ще в 12 випадках Пленум Верховного Суду відмовив у внесенні конституційних подань.

У 2015-2017 роках Конституційний Суд прийняв всього три рішення по суті подань Верховного Суду, задовольнивши їх. Ще в чотирьох випадках Конституційний Суд прийняв рішення відмовити Верховному Суду у відкритті конституційного провадження.

Зараз в Конституційному Суді знаходяться на розгляді шість конституційних проваджень, які раніше були відкриті Конституційним Судом за поданнями Верховного Суду. Ще три конституційні подання Верховного Суду раніше були об'єднані з ще одним поданням. Останнє подання до Конституційного Суду Пленум Верховного Суду направив 4 вересня, будь-якого рішення щодо нього Конституційний Суд ще не прийняв.

Нагадаємо, що до сих пір Конституційний Суд досі не прийняв рішення по ряду важливих подань Верховного Суду України, внесених до Конституційного Суду досить давно. Зокрема, немає рішень за поданням Верховного Суду, що стосується ліквідації Верховного Суду України та участі його суддів в конкурсі на посади суддів нового Верховного Суду та подання, що стосується ряду норм Закону «Про очищення влади».

За словами джерел «Судово-юридичної газети», в Конституційному Суді на строках розгляду подань в позначаються два чинника. По-перше, після того як в червні 2017 року закінчився термін повноважень у суддів Конституційного Суду Юрія Бауліна і Сергія Вдовиченка, в Конституційному Суді залишилися з повноваженнями всього 13 суддів. По-друге, на роботі позначається внутрішній конфлікт між суддями Конституційного Суду. За наявною у видання інформацєю, активна стадія конфлікту між суддями почалася навесні 2017 року. З одного боку в ньому беруть участь судді Конституційного Суду Станіслав Шевчук, Ігор Сліденко, Сергій Сас і Микола Мельник, а з іншого боку — інші судді Конституційного Суду. Протистояння в суді, зокрема, пов'язане з виборами нового голови Конституційного Суду після того, як в березні цього року минули відповідні повноваження у судді Юрія Бауліна.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що стало відомо, коли почнуть розглядати кандидатів до Верховного Суду.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду