Антикорупційний суд: панацея чи плацебо

16:00, 26 вересня 2017
В Інституті майбутнього обговорили необхідність формування судів, які будуть карати топ-корупціонерів.
Антикорупційний суд: панацея чи плацебо
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Інституті майбутнього пройшли експертні дебати на тему «Антикорупційний суд: to be or not to be».

Експерти і депутати обговорили роль антикорупційного суду в судовій системі.

На думку експерта програми реформування судової та правоохоронної систем Українського інституту майбутнього Тетяни Ющенко, процедура очищення в судовій системі і так йде, і вона самоочищається.

«Хто хотів і мав можливість — пішов у відставку. Вважаю, що досить внести зміни до Кримінально-процесуального кодексу, в якому передбачити, щоб суд присяжних розглядав справи корупціонерів. Для того щоб притягати винних, не обов'язково створювати Антикорупційний суд. Всі ми знаємо європейський досвід, де функціонують ці суди. Хочу зазначити, справи в них іноді розглядаються по десять років», — підкреслила експерт.

Депутат Верховної Ради Антон Геращенко помітив, що корупція в країні починається ще на виборах політиків, які перемагають нечесним чином. На його думку, створення Антикорупційного суду не має ніякого сенсу, а з корупцією потрібно боротися шляхом збільшення заробітних плат. Також він підкреслив, що правильним є рішення про збільшення винагороди для суддів Верховного Суду в розмірі 200-300 тис. грн. Однак підвищення заробітної плати необхідно провести і для суддів першої інстанції, збільшивши її до 100 тис. грн щомісяця.

«Для держави це не такі великі гроші, адже Україна набагато більше втрачає, коли процвітає корупція», — вважає А. Геращенко.

У свою чергу народний депутат Олена Сотник позначила, що топ-корупція — для країни найнебезпечніше явище. І навела приклад, як в Хорватії Антикорупційний суд виніс рішення про позбавлення волі на десять років прем'єр-міністра. Вона вважає створення такого суду в Україні доцільним.

Експерт Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда зазначив, що він не проти створення Антикорупційного суду, але цей суд ні в якому разі не повинен бути «ручним». Тому, якщо він буде працювати чесно і справедливо, це однозначно буде корисним для країни.

Загалом, думки експертів розділилися, але бути чи не бути антикорупційному суду і яким він буде в разі створення — покаже тільки час.

Нагадаємо, під час виступу в парламенті Президент Петро Порошенко розповів про те, як бачить створення антикорупційного суду.

Автор:
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду