Як пенсійна реформа вплине на грошове утримання суддів

08:00, 10 жовтня 2017
Зниження розміру щомісячного довічного грошового утримання судді не можливе.
Як пенсійна реформа вплине на грошове утримання суддів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як вважає суддя Верховного Суду України Галина Канигіна, єдиного підходу до нарахування пенсій не може бути, адже всі працювали на різних посадах і у кожного був різний вид відповідальності. Тому, ті гарантії, які надавалися суддям, коли вони приходили в професію, повинні зберегтися довічно.

3 жовтня Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій».

Даним актом запроваджується єдиний підхід для обчислення пенсій відповідно до закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Зокрема, зміни стосуються законодавчого врегулювання питання пенсійного забезпечення суддів, які передбачається внести в закон «Про судоустрій і статус суддів».

У той же час, Конституційний Суд України у своїх рішеннях неодноразово наголошував, що одна з гарантій незалежності суддів є належне матеріальне та соціальне забезпечення, зокрема надання суддям за рахунок держави суддівської винагороди, а суддям у відставці призначення щомісячного довічного грошового забезпечення або пенсії на вибір.

Так, при зміні розміру щомісячного довічного грошового утримання судді з 80% до 60% грошового утримання судді, що працює на відповідній посаді, а також при виключенні положення, відповідно до якого за кожний повний рік роботи на посаді судді понад 20 років, розмір щомісячного довічного грошового утримання судді збільшується на два відсотки від розміру його заробітку, але не може бути більше ніж 90% заробітної плати судді, без обмеження граничного розміру щомісячного довічного грошового утримання, відбулося зниження рівня матеріального забезпечення судді у відставці та, як наслідок — гарантій незалежності такого судді, що може впливати на здійснення справедливого правосуддя і реалізацію права кожного на захист судом.

На брифінгу у Верховному Суді України, який проходив 9 жовтня, суддя ВСУ Галина Канигіна підкреслила, що вона вірить в те, що Основний Закон в Україні працює, і не в якому разі права суддів на належне матеріальне та соціальне забезпечення не зможуть бути порушені.

«Коли я працювала ще в прокуратурі, у мене були постійні нічні виїзди на події, відповідно від цього страждала моя сім'я. У той же час, будучи вже на посаді судді, часто навантаження було дуже великим і доводилося виходити у вихідні дні на роботу. Але я чітко розуміла, що за мої труди держава забезпечить мене належним чином в старості. Я вірю в те, що Конституція в Україні діє і сьогоднішній склад Верховної Ради України чи то спеціально, чи то помилково говорить нам про те, що нас всіх вирівняють в пенсії. Але важливо не забувати, що ми всі працювали на різних посадах і у всіх нас була різна відповідальність. Я вірю в те, що дане питання буде врегульоване на користь суддів, адже так воно повинно і бути. Ми мали гарантії незалежності, в тому числі матеріальної, коли йшли в професію, і вони повинні бути збережені для нас довічно. Я впевнена, що все врегулюється, потрібно просто пережити цей переломний період», — підкреслила Галина Канигіна.

Раніше «Судово-юрдіческая газета» повідомила, що буде з спецпенсіями прокурорів, суддів, держслужбовців.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір