Без реформи адвокатури не може відбутися повноцінна судова реформа

15:30, 13 жовтня 2017
В ВРУ зареєстровано декілька законопроектів щодо реформування адвокатури.
Без реформи адвокатури не може відбутися повноцінна судова реформа
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Про це під час зустрічі з міжнародними експертами Ради Європи Ритісом Йокубаускасом та Вахе Ґріґоряном сказав заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя, член Ради з питань судової реформи при президентові Сергій Алєксєєв. Експерти приїхали в Україну для оцінки відповідності законопроекту “Про внесення змін до Закону України “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” та інших пов’язаних законодавчих актів України стандартам і рекомендаціям Ради Європи. Як зазначив Сергій Алєксєєв, за період роботи парламенту 8 скликання зареєстровано декілька законопроектів щодо реформування адвокатури від різних народних депутатів, ще над одним варіантом документу працює Рада з питань судової реформи при президентові України.

“Минулого року були прийняті зміни до Конституції в частині правосуддя і стартувала судова реформа. Але без реформи адвокатури не може відбудуться повноцінна судова реформа”, – сказав він.

Сергій Алєксєєв пояснив, що змінами до Конституції було закладено фундамент для розробки нового законопроекту “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”, так як відповідно до судової реформи лише професійні адвокати можуть здійснювати представництво на всіх стадіях судового процесу. За його словами, перехідний період триватиме кілька років, але для ефективної роботи адвокатів за новими правилами необхідно змінити стандарти роботи адвокатів і гарантії їх професійної діяльності, забезпечити чітку і прозору роботу органів адвокатського самоврядування.

“Є думка про нібито зарегульованісь адвокатського самоврядування. Це вимушений крок, так як зараз через відсутність чітко прописані правил ми вже отримали всередині адвокатури два конфліктуючих табори “, – сказав він.

Крім того, за словами Сергія Алєксєєва, законопроект, напрацьовуваний Радою з питань судової реформи, передбачає обмеження по термінах і кількості термінів, впродовж яких можна обіймати керівні посади в органах адвокатського самоврядування. Прописаний статус помічника та стажера адвоката, передбачені чіткі терміни для отримання адвокатського свідоцтва та гарантії адвокатської діяльності.

Сергій Алєксєєв підкреслив, що текст законопроекту ще не остаточний і його постатейно буде допрацьовувати робоча група на стадії Ради з питань судової реформи, а після внесення до парламенту на стадії Комітету з питань правової політики і правосуддя.

“Законопроект буде проходити багато стадій, тому існуючий на даний момент текст документа – не остаточна редакція. Це модель для дискусії, яка взята за основу і буде враховуватися думка експертів, в тому числі і міжнародних “, – сказав він. У свою чергу, присутні на зустрічі експерти попросили приділити особливу увагу питанням умов зупинення дії свідоцтва адвоката, роботи адвокатів за трудовим договором, обмеження переліку професій, які може займати адвокат, і ряду інших аспектів.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд