В яких випадках назва твору може охоронятися авторським правом

11:42, 26 липня 2017
Експерти називають критерії, що дозволяють автору захистити назву твору окремо від самого твору.
В яких випадках назва твору може охоронятися авторським правом
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Однією з найбільш значущих умов визнання назви твору об'єктом авторського права (окремо від самого твору) є його оригінальність. Про це говорили експерти в ході круглого столу «Як бачу, так і читаю: особливості правового захисту назви твору, слогана і шрифту».

Власне ж оригінальність, за словами завідувача сектором авторського права НДІ інтелектуальної власності НАПрН України Ірини Петренко, визначається за кількома параметрами. Так, між назвою твору і самим твором повинен існувати нерозривний зв'язок; назва повинна мати стійку асоціацію з твором; назва може містити індивідуальний сенс. Як приклад можна згадати «Пурпурові вітрила» Олександра Гріна.

Як правило, конфлікт в цій категорії справ виникає при вирішенні питання: чи можна визнати назву об'єктом авторського права і заборонити його використання третіми особами. Найбільш яскравою ілюстрацією подібного конфлікту є твір, сценарій, а пізніше мультфільм «Капітошка».

Автором «Капітошки», а саме твору і образу головного героя, є Наталія Гузєєва. Сам «Капітошка» з'явився в 1970 році і з тих пір автор пильно стежить за правомірністю використання об'єкта авторського права. Одна з безлічі справ, в якій суд визнав неправомірним використання «Капітошки» в якості назви товарів, є цивільна справа №569/3649/14-ц.

Відстоюючи свою позицію в цьому розгляді, позивач, серед іншого, надав суду результати соціологічного опитування, згідно з якими, у більшості респондентів «Капітошка» все ж асоціюється з мультфільмом, а вже потім — з будь-яким товаром.

 

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд