Приватна виконавча система: досвід Литви

14:10, 1 листопада 2017
У Литві приватні судові виконавці працюють з 2003 року.
Приватна виконавча система: досвід Литви
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Про це «Судово-юридичній газеті» розповіла директор Палати судових виконавців Литви Довілі Саткаускіне на міжнародній конференції «Самоврядування приватних виконавців України: міжнародний досвід в допомогу українській системі». Захід проходив 31 жовтня в Мін'юсті.

«Приватні виконавці в нашій країні виконують свою роботу максимально якісно і прозоро, адже вони працюють з сучасними ІТ-технологіями. Наприклад, в останній рік 40% від усіх справ, які перебувають у провадженні у виконавця, ведуться в електронному вигляді. Це дозволяє боржникові, стягувачеві і контролюючим органам подивитися, на якій стадії виконання знаходиться та чи інша справа. Це, безумовно, позитивний факт, і ми сподіваємося, що в найближчому майбутньому ще 20% всіх справ теж будуть переведені в електронну систему», — розповіла експерт.

Довілі Саткаускіне повідомила про ще одну особливість — можливість стягнути борг до суду. «Не маючи рішення суду, виконавець може включитися в процедуру стягнення і провести переговори з боржником, для того щоб він в добровільному порядку виплатив борг. Такі переговори часто мають позитивний результат, відповідно, економляться і гроші, і час», — підкреслила директор Палати судових виконавців Литви.

Вона також висловила думку про ситуацію з виконавчою службою в Україні. «Ми раді, що Україна проводить реформи в сфері юстиції. У майбутньому було б добре, якби і ваша країна перейшла тільки на приватну систему виконання рішень», — резюмувала Довілі Саткаускіне.

Раніше «Судово-юридична газета» розповіла про роботу приватних виконавців в Молдові.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду