Працівникам транспорту пропонують дозволити страйкувати

14:00, 18 липня 2017
У Верховній Раді працівників транспорту хочуть наділити конституційними правами на проведення страйків.
Працівникам транспорту пропонують дозволити страйкувати
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Так, 13 липня 2017 року Верховній Раді був зареєстрований законопроект №4639-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо гарантування реалізації конституційного права людини на страйк».

Ініціаторами законопроекту виступили народні депутати Ярослав Дубневич, Ігор Діденко, Юрій Шаповалов, Олександр Пономарьов і Віктор Остапчук.

Нагадаємо, 2 жовтня 2014 року Європейським судом з прав людини було прийнято рішення у справі «Веніамін Тимошенко та інші проти України».

У зазначеному рішенні ЄСПЛ констатував, що передбачена ст. 18 Закону «Про транспорт» заборона на проведення страйків на підприємствах транспорту порушує право на свободу об'єднань, гарантовану ст. 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Повідомляється, що головною метою законопроекту №4639-д України «Про внесення змін до деяких законів України щодо гарантування реалізації конституційного права людини на страйк» (далі — проект акта) є приведення законодавчих актів у відповідність до вимог Конвенції та практики Європейського суду, виконання рішення Європейського суду у справі «Веніамін Тимошенко та інші проти України», Конституції України, Законів України «Про правовий режим надзвичайного стану» і «Про правовий режим воєнного стану».

Проект закону передбачає, що страйк на підприємствах транспорту застосовується відповідно до законодавства про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів).

Також документом забороняється проведення страйку в умовах, якщо припинення працівниками роботи створює загрозу національній безпеці.

А також як свідчить оригінальний текст законопроекту: життю та здоров'ю людей, навколишньому середовищу чи перешкоджає запобіганню стихійного лиха, аварій, катастроф, епідемій і епізоотіям чи ліквідації їх наслідків.

Крім того в разі введення надзвичайного стану може бути заборонено проведення страйків. В умовах воєнного стану проведення страйків забороняється.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд