Пенсійна реформа в Україні: підприємців чекають погані новини

12:40, 18 жовтня 2017
В результаті пенсійної реформи сума єдиного соціального внеску для фізосіб-підприємців I групи єдиного податку з 2018 року збільшиться.
Пенсійна реформа в Україні: підприємців чекають погані новини
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Після вступу в силу пенсійної реформи сума єдиного соціального внеску (ЄСВ) для фізосіб-підприємців першої групи єдиного податку з 2018 року збільшиться вдвічі.

Про це повідомив Офіс великих платників податків ДФС.

В першу групу єдиного податку входять фізособи, які торгують на ринках або надають побутові послуги населенню. Їх дохід не може перевищувати 300 тис. грн на рік.

У 2017-му ця група підприємців платила ЄСВ з коефіцієнтом 0,5, тобто в два рази менше ніж платники єдиного податку II і III груп. Так, якщо останні з ЄСВ віддавали мінімум 704 грн на місяць, то ФОП першої групи — 352 грн.

Закон про пенсійну реформу виключив з Законом про ЄСВ понижуючий коефіцієнт 0,5 для першої групи єдиного податку. При цьому в проекті бюджету на 2018 й мінімальна зарплата встановлена на рівні 3 723 грн. А ставка ЄСВ становить 22%.

Таким чином, мінімальний розмір ЄСВ в наступному році складе 819,06 грн (3 723х22%). При тому що зараз ФОП першої групи сплачують 352 грн ЄСВ, розмір цього збору для них збільшиться більш ніж в два рази.

Інші зміни, вписані в закон про підвищення пенсій:

  • максимальна база нарахування ЄСВ знизилася з 25 розмірів мінімальної зарплати до 15;
  • ФОП, які отримують пенсію або соціальну допомогу, звільняються від сплати ЄСВ за себе;
  • ФОП, особи, які займаються незалежною професійною діяльністю, а також фізособи, які працюють на підставі цивільно-правового договору, тепер також підлягають обов'язковому державному соціальному страхуванню.

Нагадаємо, що пенсійна реформа в Україні була прийнята 3 жовтня, а вступила в силу 11 жовтня.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд