Про користь куріння: названі найбільші платники податків в Україні

13:32, 30 жовтня 2017
У кожній пачці сигарет 52% її вартості — це акцизний податок.
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

З 12-ти найбільших платників податків в Україні 4 компанії виробляють тютюнову продукцію. Більше «табачників» в бюджет платять тільки нафтогазові та енергетичні компанії.

За даними Державної фіскальної служби, за перше півріччя 2017 року тютюнові компанії заплатили в бюджет понад двадцять мільярдів гривень податків і зборів. Акцизний податок на тютюн становить 87% цієї суми.

Нагадаємо, що акциз — це непрямий податок, тобто фактичними його платниками є кінцеві споживачі товару. Саме курці заплатили в бюджет країни 18 млрд грн. за перше півріччя 2017 року.

Акциз на тютюн становить 58% всіх акцизних податків. У свою чергу акцизи на паливо, алкоголь, транспорт і електроенергію разом узяті приносять лише 42% цього податку.

Україна не тільки споживає тютюнову продукцію, але також і експортує її. Так, з січня по липень 2017-го Україна продала за кордон сигарет і сигар на суму 147,3 млрд грн.

У той же час уряд активно бореться з поширенням тютюнопаління. В Україні прийнятий Закон «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення».

У ст. 13 Закону, наприклад, заборонено продавати тютюнові вироби неповнолітнім особам, а також в пачках об'ємом менше 20 сигарет, або поштучно. Крім того, заборонено курити в громадських місцях, в тому числі в підземних переходах.

Згідно ст. 10 Закону, заборонено безкоштовно поширювати сигарети серед населення і включати їх до складу гуманітарної допомоги.

Нагадаємо, у Верховній Раді України 18 вересня зареєстрований розроблений Міністерством фінансів Закон України №7110-1 «Щодо наближення ставок акцизного збору на тютюнові вироби до мінімального рівня, який діє в ЄС», який передбачає збільшення акцизної ставки на тютюнові вироби.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області