Скільки справ дістанеться новому Верховному Суду

08:30, 14 серпня 2017
Всього три спеціалізовані суди та ВСУ поки не розглянули 49 944 справи, які розглядатиме новий ВС.
Скільки справ дістанеться новому Верховному Суду
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Поки потенційні судді нового Верховного Суду відпочивають від конкурсу, а Вища рада правосуддя вивчає рекомендації кваліфікаційної комісії, вже можна говорити про перше випробування, з яким доведеться зіткнутися суддям нового суду. Виникла проблема здатна в майбутньому внести серйозні корективи в роботу суду і навіть стати причиною звинувачень нового Верховного Суду в неефективності.

Справи без краю і кінця

Верховний Суд України від 7 серпня оприлюднив дані про кількість справ, не розглянутих всіма чотирма касаційними судами країни. Як розповів голова Верховного Суду Ярослав Романюк, станом на 1 липня 2017 року Вищий господарський суд України ще не розглянув 705 справ (9% від загальної кількості справ, що перебували на розгляді суду). Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ не розглянув до середини літа 19 270 справ (40% від загальної кількості справ).

Абсолютним чемпіоном за кількістю не розглянуті справ є Вищий адміністративний суд України, у якого залишився запас в кількості 28 648 справ (60% від загальної кількості справ на розгляді). Що стосується самого Верховного Суду України, то там не розглянутими залишаються 1 321 заяву та справа, що становить 26,8% від загальної кількості справ, що надійшли до Суду за станом на 1 липня поточного року.

Всього три спеціалізовані суди та Верховний Суд України поки не розглянули 49 944 справи, якими займеться вже новий Верховний Суд. Очевидно, що до моменту початку роботи нової касаційної інстанції і з урахуванням триваючих звільнень суддів цих судів, кількість не розглянутих вищими судами справ сильно перевалить за 50 тис.

При загальній чисельності новообраного Верховного Суду в 120 чоловік очевидно, що розбиратися з таким валом роботи суддям належить дуже довго, якщо взагалі це буде можливо при обліку надходження до суду нових справ вже після початку його роботи. На підставі наявних даних вже можна спрогнозувати, що основна маса справ доведеться на 60 суддів нових Касаційного адміністративного суду і Касаційного цивільного суду.

 

Надії на кодекси і апеляцію

Як відомо, великі надії по розвантаженню нового Верховного Суду від потоку справ зараз покладаються на нові процесуальні кодекси і на здатність апеляційних судів самостійно справлятися з розглядом великої кількості справ без необхідності подальшого касаційного оскарження.

Що з цього вийде, сказати складно. Особливо з урахуванням стану самих апеляційних судів. Так, в загальних апеляційних судах до теперішнього часу залишилося близько 760 суддів (при штатній чисельності 1 589 суддів), а з кожним засіданням Вищої ради правосуддя їх стає ще менше через регулярні звільнення і відставки. Уже зараз загальні апеляційні суди насилу справляються з навантаженням, по суті, працюючи на межі сил. Конкурс на заміщення посад суддів апеляційних судів ВККС планує запустити восени одночасно з відбором до судів першої інстанції, багато з яких, до речі, теж виявилися в складному кадровому положенні.

Якщо взяти ситуацію у Верховному Суді практику відмов у допуску до розгляду справ, на яку розраховують і в новому суді, то вона виглядає наступним чином. Як випливає з свіжих даних Верховного Суду України, Судова палата Верховного Суду в адміністративних справах за перші півроку 2017-го допустила до розгляду 24% заяв, що надійшли, цивільна — 14%, господарська — 12%, кримінальна — 7%.

При цьому Верховний Суд, як і спеціалізовані касаційні суди, часто зазнає критики за необґрунтовані, на думку багатьох представників юридичної спільноти і навіть пересічних громадян, відмови в допуску до касаційного розгляду.

Цікаво, що поки, незважаючи на неодноразове підвищення вартості судового збору в останні роки, громадяни України принципово менше судитися не стали. Як випливає з даних чинного Верховного Суду, в першому півріччі 2017-го до всіх судів України надійшли 1 807 633 справи, що на 2,5% більше, ніж за аналогічний період 2016 року.

В цілому, можна констатувати, що новий Верховний Суд зіткнеться з численними викликами, які покажуть професійну і психологічну міцність суддів, що пройшли суворий відбір. Якщо суддям вдасться впоратися з ситуацією і гідно відповісти на виклики, експеримент по формуванню нової касаційної інстанції можна буде назвати вдалим. Але якщо ні, то повторення ситуації 2007 року, коли Верховний Суд виявився не в змозі розглянути потік касаційних скарг і багато хто з них повернув до апеляційних судів, стане нищівним ударом по репутації нового суду.

За перші півроку 2017 року у Верховний Суд надійшли 3 824 позовних заяв, що на 27,5% менше в порівнянні з 2016 роком.

Станом на 1 липня 2017 року у суди всіх інстанцій надійшло 1 807 633 справи, що на 2,1% більше, ніж в минулому році. Розглянуто 1 700 240 справ (94%). Здійснює правосуддя близько 60% суддів від штатного розкладу.

Автор:
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду