Що потрібно знати про фріланс: особливості роботи на дому

07:00, 17 серпня 2017
На сьогоднішній день діяльність фрілансерів в Україні слабо відображена в законодавстві.
Що потрібно знати про фріланс: особливості роботи на дому
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

На сьогоднішній день діяльність фрілансерів в Україні слабо відображена в законодавстві.

З цієї причини багато «традиційних» працівників вибирають «вільну» діяльність і тим самим ухиляються від сплати податків.

У сучасному світі фріланс — популярний метод діяльності. Україна не є винятком. Сьогодні фріланс охопив практично всі верстви населення. «Вільними» працівниками позиціонують себе дизайнери, фахівці IT-сфери, копірайтери, бухгалтери, брокери і багато інших. Для деяких це свобода в роботі, плануванні часу, пересуванні і в місці проживання, для інших — так звана незалежність, можливість вибирати ту саму роботу і клієнтів. Але найголовнішим аргументом є гроші. Саме з цієї причини, контролюючі органи давно розібралися у специфіці роботи на дому і всілякими методами намагаються синхронізувати її з бюджетом держави.

Сірий заробіток або ж ФОП

Практично всі фрілансери задавали собі це питання або думають про це донині. Причин існує чимало. Нестабільне і недосконале законодавство, зарплати, яких не вистачає для нормального проживання, небажання віддавати і платити податки за чесно виконану роботу. Цей список можна довго розписувати і говорити про нього, але факт залишається фактом. Все більше і більше фрілансерів ухиляються від податків.

Вітчизняне законодавство не дає чіткого визначення «фрілансу», але є формулювання «робота на підставі цивільно-правового договору». Трудове законодавство поширюється на такий формат діяльності. Існує дві точки зору. З одного боку, «працівники на дому» не підкоряються правилам розпорядку, не повинні писати заяву про прийом на роботу або звільнення, з ними не можна укласти договір про матеріальну відповідальність. З іншого — і гарантії та права на фрілансера не поширюються. У нього немає відпустки або ж лікарняного, умови роботи так само створюються самостійно. Також в разі недобросовісності роботодавця (несплаті праці) звертатися фрілансеру в правоохоронні органи немає сенсу. Працювати доводиться на власний страх і ризик. Тут присутні відносини, які базуються на діловій довірі.

Укладення договору є обов'язковим пунктом. У разі його наявності між фрілансером і роботодавцем виникають цивільно-правові відносини, які регулюються Цивільним кодексом. Договір укладається в письмовій формі, за підписами сторін. Звернути увагу потрібно на умови оплати послуг фрілансера. Як правило транзакції проводяться через WebMoney, QIWI, Privat24.

Навіть без реєстрації підприємницької діяльності громадянин України, який отримує дохід, зобов'язаний платити 18 відсотків податку на доходи фізичних осіб відповідно до 4 розділу п. 167.1 Податкового кодексу України. Якщо фрілансер буде спійманий на несплаті податків, він буде змушений заплатити цей податок і 25% штрафу. Оптимальним варіантом є зареєструвати ФОП, при цьому ставши на третю групу єдиного податку. Тут же з'являється можливість платити 5% від усього обороту коштів. Вибрати групу можна, підрахувавши свій дохід.

На практиці більшість «вільних працівників» не укладають ніяких договорів і не відкривають ФОП, а працюють на так званому чесному слові. Через це слідує ухилення від сплати податків, що згодом робить їх нелегалами.

3 листопада 2016 року Верховна Рада України прийняла Закон №4496 «Про усунення адміністративних бар'єрів для фрілансерів». Причиною прийняття нормативу стало те, що більшість фрілансерів працюють в нелегальному полі і користуються системами PayPal, Payoneer і т. д. Закон спрощує роботу фрілансерів, які працюють на експорт.

Плюси і мінуси роботи на дому

Як і в будь-якій діяльності, у фрілансі присутні свої «за» і «проти», які і характеризують роботу такого виду. Якщо говорити про мінуси, то варто почати з необхідності в самоорганізації. Для багатьох людей це величезний бар'єр для продуктивної роботи. Вдома існує безліч відволікаючих чинників, які не дають нормально працювати. Тому неорганізованій і ненастроєній людині буде вкрай складно звикнути до роботи в такому форматі. Другим пунктом є нестабільність заробітку, хоча для деяких людей це швидше виявиться плюсом, так як буде мотивувати їх працювати краще і більше. Нестабільність доходу обґрунтовується закриттям різних бірж для фрілансерів, відмовами клієнтів від послуг, обманами замовників і, найважливіше, відсутністю стабільної зарплати. Також мінусом для багатьох є реєстрація ФОП і сплата податків. Це не такий вже і легкий процес, в той час як офісний працівник навіть і не думає про це. Ще можна виділити такі «проти», як відсутність живого спілкування, критика оточення словами «це не робота» і сталість на одному місці. Але це все суб'єктивно.

У той же час існує ряд плюсів, заради яких багато офісних працівників переходять на сторону фрілансу. По-перше, це відсутність прив'язки до певного місця. Багатьом людям з роками роботи набридає рутина, вони вибирають вільне пересування. По-друге, фрілансер сам вирішує, коли йому працювати, а коли ні. Тобто відсутність контролю і начальства. По-третє, оплата відбувається за результат. Фрілансер розуміє, за що отримує гроші.

Цей перелік далеко не повний. Існує безліч причин, за якими люди вибирають фріланс або ж, навпаки, йдуть з нього.

Що працівник на дому може вимагати від роботодавця

Відповідно до п. 10 Положення №275, працівник на дому, який працює на підприємство, має право на компенсацію за знос своїх інструментів і механізмів. Також в п. 16 Рекомендації №184 зазначено, що надомники повинні отримувати компенсацію за: електроенергію і воду, зв'язок, обслуговування машин і устаткування. Стаття 125 КЗпП передбачає, що працівники, які використовують свої інструменти для цілей підприємства, мають право на компенсацію за їх амортизацію.

Працівник на дому має право вимагати компенсацію за проїзд, якщо він проживає в іншому населеному пункті.

Перспективи

Нічого не стоїть на місці. Сучасний світ змінюється і розвивається кожен день. Технології, стандарти, тренди — все це швидко модифікується. Щоб залишатися затребуваним, кожному працівникові, в тому числі і фрілансеру, необхідно завжди бути в курсі того, що відбувається, постійно вдосконалюватись і отримувати нові навички.

Фріланс — це не тільки тренд. Ще це можливість і підробляти, і шанс почати щось нове, і розвиватися в певній сфері. Але не без ризиків. Як стверджують експерти, кількість вільних працівників з кожним роком буде збільшуватися.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва