Суддя з Одеської області не звернув увагу на підсудність

12:31, 21 червня 2017
Дисциплінарну справу щодо судді з Одеської області, який допустив порушення, розглядаючи справу про стягнення боргу, розглянуть пізніше.
Суддя з Одеської області не звернув увагу на підсудність
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Сьогодні, 21 червня, Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя розглянула дисциплінарну справу щодо судді Красноокнянського районного суду Одеської області Філіпа Криворучко.

Суддя на засідання не з'явився, однак направив в ВРП лист, в якому попросив розглянути справу в його відсутність. Прохання судді Палата вирішила задовольнити.

У скарзі на суддю вказувалося, що суддя виніс незаконні ухвали, порушив підсудність, а також перешкоджав обігу процесуальних учасників в апеляційну інстанцію.

Всі ці порушення суддя допустив, розглядаючи цивільну справу про стягнення боргу. У відповідь на поданий позов суддя виніс ухвалу про відкриття провадження. При цьому він не звернув уваги на те, що місця проживання і реєстрації учасників процесу зареєстровані за межами юрисдикції суду.

Далі суддя виніс друге визначення про забезпечення позову, наклавши арешт на майно, в т. ч. і 37 транспортних засобів, що належать відповідачеві. Однак Філіп Криворучко упустив той факт, що процесуальні сторони вже брали участь в іншому судовому процесі і арешт на майно накладений бути не міг.

Обидві ухвали Філіпа Криворучко були оскаржені в апеляційній інстанції і скасовані. При цьому, передаючи матеріали в апеляційний суд, суддя не підготував документи належним чином, що спричинило істотне порушення процесуальних строків.

Скаржник, що з’явився на засідання не зміг чітко відповісти на питання про наслідки дій судді для його клієнтів, а також про обґрунтування своєї скарги в цілому. Беручи це до уваги, Третя Дисциплінарна палата ВРП вирішила відкласти розгляд справи до встановлення ряду обставин.

Раніше Третя Дисциплінарна палата ВРП вирішила притягнути до дисциплінарної відповідальності у вигляді попередження суддю Апеляційного суду Харківської області Юлію Пономаренко.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва