Як і куди будуть переводити суддів з вищих судів

16:16, 6 липня 2017
У Вищій раді правосуддя знайшли можливість для переведення суддів з вищих судів в апеляційну інстанцію без внесення змін до законодавства.
Як і куди будуть переводити суддів з вищих судів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Швидше за все, після ліквідації вищих судів судді, які не брали участі в конкурсі до Верховного Суду або зайняли недостатньо високе місце в рейтингу конкурсантів, будуть переведені до апеляційних судів. Про це розповів голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк під час засідання пленуму Вищого господарського суду України.

За словами Ігоря Бенедисюка, проблема полягає в тому, що, відповідно до закону про судоустрій, в разі реорганізації або ліквідації суду, судді можуть бути переведені тільки в рівнозначний суд. Оскільки після ліквідації вищих судів рівнозначних їм судів не буде, виникає питання: як і куди будуть переводитися власники мантій?

На даний момент розробляються необхідні зміни в законодавство, однак Ігор Бенедисюк не сподівається на те, що вони будуть прийняті до завершення конкурсу до Верховного Суду. Тому, як каже він, в ВРП прийшли до думки, що переклад судді з вищого суду в апеляційний може бути здійснений тільки за згодою служителя Феміди.

Наявність такої згоди, як вважають в ВРП, усуне законодавчу прогалину.

Що стосується самого конкурсу в ВС, то в ВРП з нетерпінням очікують його закінчення. Якщо процесуальні кодекси будуть прийняті, а Вища кваліфікаційна комісія суддів України передасть матеріали до 20 липня (як це планують в ВККС), то їх розгляд в ВРП почнеться з 4 серпня. В ВРП не мають наміру затягувати з розглядом, але й прогнозувати точні терміни не беруться.

Ігор Бенедисюк запевняє, що переглядати рішення ВККС ВРП не буде. У той же час вже сьогодні в ВРП надійшло понад 600 скарг на кандидатів в ВС і продовжують надходити. Поки, як каже Ігор Бенедисюк, ці скарги розписуються на членів ВРП, однак розглянути їх до кінця конкурсу не представляється можливим.

Якщо ж кодекси не будуть прийняті або ВККС не встигне з матеріалами, то в ВРП припускають почати завершальний етап формування складу ВС вже у вересні.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд