Як не стати жертвою юристів-шахраїв

07:00, 7 серпня 2017
Як не стати жертвою юристів-шахраїв тоді, коли необхідно отримати юридичну допомогу.
Як не стати жертвою юристів-шахраїв
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Ми часто стикаємося з неякісним товаром. Якщо неякісний товар (часто зі скандалом) можна повернути, то неякісну послугу довести дуже складно. Ще складніше довести неякісну правову допомогу, отриману від людини з адвокатським свідоцтвом.

Як відомо, попит народжує пропозицію. Те ж саме стосується і послуг в сфері юриспруденції. Попит на ці послуги колосальний. Щомісяця в пошукових системах з'являються сотні запитів, де люди шукають юридичну допомогу та консультацію. Але на практиці буває так, що громадянин, який звертається за захистом своїх прав, не отримує правову допомогу і втрачає час, гроші і віру в справедливість. Про приклади таких випадків можна прочитати в соціальних мережах, а також почути від адвокатів, до яких звертаються потерпілі від таких схем. Листи з проханням допомогти — не рідкість і для нашої редакції.

На жаль, судитися з адвокатом, якщо на вас «висить» ще одна проблема у вигляді справи, з якою ви звернулися до шахрая, як правило, затратно і безглуздо. Такі люди часто мають «набиту руку» і продумують всі ходи наперед.

Візитна картка юристів-аферистів

На сучасному ринку юридичних послуг можна зустріти різні організації або так званих «юристів», які обіцяють гарантії вирішення ваших питань. Вони професійно входять в довіру, маніпулюють різними термінами, потім беруть гроші і безслідно зникають. Це можуть бути як фахівці в полюванні за «швидкими грошима» з невеликим стажем, так і професійні аферисти, що створюють шахрайські схеми. Такі контори виникають і пропадають постійно. Ще одна їх сама «небезпечна» категорія — це пристойні на перший погляд юристи, які давно і успішно заробляють на витягуванні грошей з наївних клієнтів.

Єдине, що потрібно шахраєві — це отримати гроші з людини, яка звертається до нього зі своїми проблемами. Про захист прав мови і бути не може. Йому все одно, яка у вас проблема.

Портрет юристів-шахраїв складається з багатьох характеристик. Спочатку вони можуть запевняти клієнта, що справа «стовідсоткова». Розуміючі люди знають, що такого виду справ не буває. Навіть найбільш високооплачувані юристи країни не дають клієнту таких обіцянок і стовідсоткових гарантій, особливо на самому початку. Максимум, на що можна розраховувати — це на ймовірність позитивного результату. Важливим аспектом є практика конкретного юриста або адвоката.

Обманщики такого роду можуть називати себе адвокатами, вішати на стіни офісу рамочки зі всілякими «нагородами» і «сертифікатами». Як то кажуть, «хороший понт дорожчий за гроші». Хоча, трапляється, що у них немає навіть свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. Останній документ можна і потрібно перевіряти. Зробити це можна тут за посиланням або тут.

Крім того, нерідкі випадки, коли договір укладається не від імені адвоката, а від ФОПа або товариства з обмеженою відповідальністю. В такому випадку так званий адвокат, навіть якщо у нього є свідоцтво, не буде нести відповідальність за порушення Правил адвокатської етики.

Ще однією виразною рисою юристів-шахраїв є те, що в телефонній розмові (якщо ви знайшли контакти в інтернеті або по оголошенню) вони відразу називають свою вартість по веденню певної справи. Ціна може бути набагато менше середньоринкової. Існує, як мінімум, 2 підходи в грошовому питанні. Щоб залучити людину, ціна зменшується, а під час укладення договору ціна піднімається. Також чималу суму можуть виставити за зовсім необов'язкові дії у справі, або за рішення справи в «потрібних» кабінетах.

«Вудкою» для клієнта може бути безкоштовна консультація по телефону. Насправді в ході такої консультації не надається конкретної юридичної ради, а «адвокат» просто намагається увійти в довіру.

Дуже важливо уважно поставитися до тих порад, які дають вам «доброзичливці» в соціальних мережах, зокрема в профільних групах Facebook. Часто це люди, які працюють з шахраєм «в зв'язці» або ж сам шахрай під вигаданим ім'ям. Запитайте «порадника», в якій конкретній справі йому допоміг адвокат, бажано, з посиланням на судове рішення в Єдиному реєстрі судових рішень.

Також, шахраї часто задають питання з психологічним умислом. Наприклад, на яку суму людина оцінює проблему, за скільки він хоче її вирішити. Таким чином вони намагаються обчислити вірогідність «успіху».

«Типовий» договір і інші хитрощі

Існують і інші хитрощі. Аферисти обіцяють представляти замовника в судових засіданнях, скласти процесуальні документи, надавати юридичні консультації, врегулювати проблемні питання з держорганами та ін., проте в договорі прописують усі послуги загальними фразами (наприклад, «зобов'язується Здійснювати представництво в судах усіх інстанцій»), обіцяючи погоджувати «деталі» по телефону або за допомогою електронної пошти. Часто вони пропонують скласти до підписання договору найпростіший документ (наприклад запит) за окрему плату.

А коли після укладення угоди виявляється, що «адвокат» просто склав якийсь папірець та ще й за додаткову плату або заніс документ до суду чи держорган від вашого імені, витребувати з нього нічого — він «виконав» договір і нічого вам не винен. Хочете продовжувати — платите ще.

Можна навести такий приклад. Ви звертаєтеся до адвоката, і він пропонує скласти позов ( «для розкачки»), а подати його після того, як будуть «улагоджені формальності», тобто підписаний договір. При цьому за складання позову ви платите окрему суму, що не прописана в договорі. Якщо укладено «типовий» договір, то в наслідку, якщо позов у вашій справі навіть не приймуть до розгляду, нічого не заважає адвокату сказати, що він договір виконав: склав позов і завіз його в суд. Ваше обурення про адекватність вартості таких послуг і те, що позов ні складено в рамках договору, не відіграватиме жодної ролі.

Найгірше, що в такому випадку ви потрапляєте в пастку. Справу розпочато — і її потрібно продовжувати. А за продовження вас просять доплатити.

У зв'язку з цим найкраще закріпити весь план (алгоритм) дій адвоката в договорі, а також, якщо ви все-таки вирішили вибрати суб'єкта підприємницької діяльності (наприклад ТОВ), а не адвоката — вписати в договір пункт про підписання після кожного кроку акту прийому робіт.

Юридична фірма не є судом. Терміново нічого вирішувати не потрібно. Шахраї ж змушують клієнтів укласти договір негайно, використовуючи при цьому масу неправдивих аргументів і відволікаючи клієнта від уважного прочитання документа.

У такому випадку варто попросити у адвоката, який вас квапить, час подумати. Обов'язково прочитайте, які конкретно дії він зобов'язується здійснити за договором, а також розділ договору, де йдеться про відповідальність сторін за його невиконання або неналежне виконання. Якщо там є фраза, що «... гроші клієнту не повертаються» — вимагайте виключити або ретельно уточнити цей пункт на предмет того, в яких саме випадках. Зверніть увагу на те, яку відповідальність несе інша сторона.

Якщо ви побачите в договорі фразу «вартість може зростати в зв'язку зі збільшенням часу, необхідного для надання послуг», швидше за все, з вас вимагатимуть гроші за кожен «чих» і «подих» юриста. Просіть цей пункт виключити або шукайте іншого захисника.

Як вже було сказано вище, ще однією важливою деталлю так званого «фахівця» є те, що договір він укладає не як адвокат, від імені суб'єкта підприємницької діяльності. Як результат, діяльність такого виду підпадає не під закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а під норми Цивільного кодексу про договір послуг і закон «Про захист прав споживачів».

Потрібно звертати увагу на місце розташування юридичної організації. Якщо офіс розташований в якомусь підворітті, вам не варто зупинятися на цьому варіанті. Серйозні організації розташовуються в бізнес-центрах або на центральних вулицях. І справа не в сумі орендної плати, а в тому, щоб клієнтом було зручно знайти і дістатися до офісу.

Важливо, що порядний адвокат ніколи не попросить у вас «дрібниць» у вигляді 400-500 грн. на «бензин і пошту».

Отже, часто юристи-аферисти роблять такі речі:

  • уникають конкретних питань, дають узагальнені відповіді без посилань на статті закону;
  • «залякують» клієнта, що його справа дуже складна і потребує значних зусиль (незважаючи на раду «не лікувати себе самому», краще все-таки попередньо «погуглити» на юридичних сайтах інформацію про подібні вашій справи), або, навпаки, обіцяють 100%-ний виграш;
  • обговорюючи справу, посилаються на знайомство з суддями та співробітниками органів;
  • не обговорюють алгоритм дій;
  • пропонують на підпис «типовий» договір, в якому відсутні пункти про відповідальність в разі невиконання або неналежного виконання;
  • пропонують узгоджувати важливі моменти, як-то вид послуг, які планують надати, по телефону;
  • просять заплатити поза договором за «бензин і пошту».

 

Як вичислити професіонала

Справжній професіонал в договорі пропише все до дрібниць. Відобразить повний обсяг роботи, всю вартість і умови повернення грошей клієнту. Не виключається, що буде вказано конкретне адвокатське бюро або адвокатське об'єднання, а не якесь ТОВ, яке доручає адвокату або юристу здійснювати представництво у вашій справі.

Потрібно попросити адвоката показати вам рішення у справі, аналогічній вашій. Справи можуть відрізнятися за складністю, і, можливо, навіть досвідчений юрист не знайде в своєму портфоліо ідентичну справу. У такому випадку варто попросити ознайомиться зі схожими справами. Це робиться, для того щоб переконатися, чи зможе ваш захисник діяти у справі правильно.

Трапляється, що адвокат навмисно вводить клієнта в оману або маніпулює вами, стверджуючи, що справа затягує або буде затягувати суд. На практиці затягувати його може ваш же захисник, для того щоб отримати більше грошей. Особливо це зручно робити при наявності вищезгаданої фрази «вартість може зростати в зв'язку зі збільшенням часу, необхідного для надання послуг» в договорі, під яким стоїть ваш підпис.

Деякі критерії «правильного» юриста:

  • не називають суму, за яку беруться виграти справу, ще до того, як ви закінчили пояснювати свою проблему;
  • за підсумками бесіди можуть викласти план дій майбутньої роботи;
  • цей план дій готові зафіксувати в договорі;
  • можуть пояснити необхідність кожного кроку;
  • не беруться звинувачувати суд в непрофесіоналізмі;
  • бачать можливість правового рішення вашої проблеми і готові обговорити і пояснити вам різні варіанти вирішення.

 

Недешева безкоштовна консультація

У 80% випадків юридичні послуги люди шукають в інтернеті. Найчастіше в результаті вони отримують численні пропозиції проконсультуватися безкоштовно. Люди телефонують невідомо кому і переписуються в чаті незрозуміло з ким в надії, що їм буде надана безоплатна допомога. І все б нічого, якби метою надання цих послуг була б практика юристів в спілкуванні з клієнтами. Але, на жаль, це не так.

На такі дзвінки та повідомлення відповідає співробітник call-центру, який за свою роботу отримує зарплату. Більшість таких недобросовісних фірм витрачають чималі кошти на розкрутку своїх сайтів. Зокрема, за кожен клік на «безкоштовну консультацію». Метою цього є заманити людину в офіс. Часто це мотивують необхідністю вивчити документи, пояснюють, що питання делікатне і обговорювати його потрібно тільки при зустрічі.

Зараз стали популярними анкети на таких сайтах, де вам потрібно заповнити певну форму, вказати свої дані, телефон і викласти суть проблеми. Найчастіше зворотний зв'язок відбувається оперативно, і відразу обіцяють золоті гори.

Коли ви приїдете в офіс, з вас будуть намагатися отримати гроші. Швидше за все ви їх заплатите. Питання ціни досить суб'єктивне і залежить від конкретного випадку.

Якщо ж ви все-таки зважитеся скористатися безкоштовною консультацією, варто дотримуватись деяких правил:

  1. Витратьте час на пошуки чесної компанії (обдзвоніть 7-10 таких фірм)
  2. Задавайте правильні питання. Уточніть повну назва організації, реєстраційний номер (так, ви маєте повне право дізнатися), який фахівець буде давати консультацію тощо.
  3. Дізнайтеся вартість послуги. Будь-яка послуга має свою ціну. В іншому випадку, вона є непотрібною і даремною.
  4. Не платіть грошей, якщо Ви прийшли на «безкоштовну» консультацію. Будьте тверді на цій позиції.

Підводячи підсумок

На вітчизняному ринку юридичних послуг існує величезна кількість нечесних юристів. Найнадійнішим варіантом при виборі свого правозахисника є звернення до фахівця, який був зарекомендований вашими знайомими і відзначився позитивним результатом справи.

Договір потрібно укладати завжди, докладно прописуючи в ньому, що саме ви хочете отримати в результаті і за які гроші. Так само потрібно вказувати додаткові витрати юриста і позначити суму, яку ви будете готові витратити.

Звертаючись за юридичною допомогою до незнайомого юриста, потрібно бути дуже пильним. І якщо ви почуєте словосполучення «гарантія 100 відсотків» або ж «усі судді-хабарники», сміливо розвертайтеся і шукайте нового фахівця.

Автор: Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд