Верховна Рада приступила до розгляду проектів нових кодексів (текстова трансляція)

16:00, 7 вересня 2017
Парламент почав розглядати президентський проект змін до процесуальних кодексів.
Верховна Рада приступила до розгляду проектів нових кодексів (текстова трансляція)
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Сьогодні, 7 вересня, український парламент приступив до розгляду процесуальних кодексів: законопроекту №6232, поданого Президентом України Петром Порошенко, про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів (нова редакція).

Законопроект був прийнятий в першому читанні 20 червня.

Відзначимо, що, за інформацією «Судово-юридичної газети», шанси прийняти в цілому законопроект невеликі. У народних депутатів є деякі розбіжності, які можуть цьому перешкодити.

Загальна кількість поправок, поданих депутатами до проекту, — близько 4 700, і кожну з них доведеться розглядати окремо.

У зв'язку з цим народні депутати готуються до тривалого розгляду проекту.

Народний депутат Леонід Ємець зробив прогноз щодо прийняття кодексів на своїй сторінці в Фейсбук.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Народний депутат Руслан Сидорович запостив на своїй сторінці в Фейсбук, як він з колегами приступають до розгляду правок.


 

16:24 Після перерви засідання парламенту продовжується. Сергій Власенко зробив зауваження щодо формулювання про малозначні справи. Також він зазначив, що адвокатура сьогодні не забезпечує належного рівня правового захисту і запропонував дозволити хоча б долучати юристів під час консультування при розгляді справи.

Нардеп Руслан Сидорович запропонував встановити, що суд не може збирати докази в господарському процесі: «В іншому випадку касація скасовує і відправляє на новий розгляд через неповноту» (поправка 197).

14:24 Депутати пішли на перерву до 16:00, зупинившись на 184 поправці з 4383. Андрій Парубій зазначив, що спочатку роботи пленарного засідання спеціально назвав кількість поправок в реформах.

«Я прихильник того, щоб в залі було обговорення, але іноді поправки вносяться для того, щоб просто затягнути час, і це також є нечесним», — підкреслив він, закликавши всіх до дискусії без політичних гасел.

Сьогодні набула чинності Постанова Кабміну, якою надано вільний доступ через Інтернет до Державного реєстру обтяжень рухомого майна. Введення «відкритості» однозначно призведе до спрощення ведення бізнесу, дозволить належним чином встановити майновий стан потенційного контрагента і повноцінно виявити можливі ризики перед укладенням договору (контракту).

14:14 Нардеп Олена Сотник зазначила, що голосувати за поправки, коли в залі присутні близько 60 осіб, це знущання над парламентаризмом. Вона підкреслила, що закриття гласності судових процесів — це повне знищення довіри (164 поправка). Нардеп Альона Шкрум зазначила, що її обурює в проекті положення про те, що будь-який суд може не застосовувати закон, якщо вважатиме його неконституційним (169 поправка).

13:48 за словами самих парламентаріїв, в залі знаходяться близько 70-80 депутатів.

13:20 Нардеп Сергій Власенко обурений тим, що нові кодекси не дозволять отримувати документи в паперовій формі (проте це не зовсім так, — прим. ред.). Детальніше про електронний суд читайте в матеріалі.

Резонанс викликала норма, яка стосується допуску на судові засідання осіб тільки при наявності вільних місць. Нардеп Альона Шкрум зазначила, що сесійна зала хоче слухати коментарі голови Комітету з приводу тих поправок, які озвучуються. Ірина Геращенко підкреслила, що глава Комітету не зобов'язаний коментувати поправки.

13:07 Андрій Парубій почав зачитувати правки.

«Не наполягає», — озвучує він позицію авторів поправок. Однак народні депутати від фракції «Батьківщина» Сергій Власенко та Юрій Одарченко беруть слово за своїми правками і висловлюють спільну думку про законопроект і про вплив Президента на суди.

Позафракційний депутат Юрій Левченко висловив зауваження до електронного судочинства.

Поправка №57 озвучується главою фракції «Батьківщина» Юлією Тимошенко.

«Як суспільство чекає справжню реформу, так, напевно, не чекають підвищення заробітної плати», — зазначила вона, підкресливши своє негативне ставлення до проекту через звуження прав громадян.

13:00 Слово взяв голова Комітету ВР з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич.

Він зазначив, що робоча група за участю представників Ради з питань судової реформи, Мін'юсту і інших, місяць працювала над текстом законопроекту до другого читання.

Принципові положення, які вирішені в тексті проекту до другого читання:

  • Прибрали принцип законності з основних засад судочинства;
  • Прибрали інститут автоматичного арешту коштів;
  • Щодо збільшення ставок судового збору — прислухавшись до позиції депутатів, вирішили, що це недоцільно;
  • Регулювання електронного судочинства — електронний суд буде введений тільки через рік після прийняття законопроекту;
  • Врегулювати питання відведення суддів;
  • Адаптували закон про держслужбу.

«Деякі речі потрібно уточнити, з огляду на те, що був прийнятий закон про державні закупівлі, а також закон про КСУ в новій редакції», — зазначив Р. Князевич.

12:50 Спікер ВР Андрій Парубій закликає депутатів працювати сьогодні без перерви над проектом процесуальних кодексів.

Він зазначив, що готовий підтримати інші реформи, але депутати повинні підтримати дане рішення.

«4383 правки. Це безпрецедентний випадок, коли в парламенті буде розглядатися така кількість правок», — зазначив він.

Рішення працювати без перерви набрало 183 голоси. При повторному голосуванні — 188 голоси. Рішення не прийняте.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області