Мобілізація тарифів: чому стільниковий зв'язок подорожчає

09:54, 26 вересня 2017
Що дасть українцям «безроумінг» з ЄС і як зміняться тарифи на мобільний зв'язок всередині країни.
Мобілізація тарифів: чому стільниковий зв'язок подорожчає
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Під час листопадового саміту програми ЄС «Східне партнерство» можуть прийняти рішення про скасування плати за роумінг між ЄС і Україною. Експерти прогнозують, що відмова від роумінгових платежів (а процес може затягнутися на кілька років) здатний вплинути на підвищення ціни на мобільний зв'язок в Україні, повідомляє «Сегодня».

Варто зазначити, що тарифи на роумінг формують виключно оператори, домовляючись з іноземними партнерами.

У Європі з 15 червня ставку інтерконекту зробили нульовою. Це означає, що оператори 28 країн мають можливість користуватися мережами один одного безкоштовно.

Норми відповідного закону забороняють операторам стягувати з абонентів додаткову плату за дзвінки, SMS і мобільний інтернет в роумінгу в країнах ЄС, включаючи Великобританію, а також Ісландію, Норвегію, Ліхтенштейн.

У вересні Європарламент запропонував скасувати плату за роумінг також і з країнами Східного партнерства. Серед них Україна, Грузія і Молдова. Національна комісія з регулювання зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) заявила про готовність скасувати роумінг до 2020 року.

Однак «безроумінг» призведе до того, що українські оператори недоотримають 1 млрд грн на рік і втратять єдине джерело валютних доходів, які направляються на розвиток мережі, оскільки все обладнання і програмне забезпечення імпортується.

Експерти прогнозують, що в результаті виростуть тарифи всередині країни, а мільярд збитку ляже на плечі українських абонентів за рахунок підвищення внутрішніх тарифів.

Прикладом служить досвід операторів балтійських країн, які по доходах і чисельності абонентів не можуть конкурувати з великими європейськими компаніями.

«Судово-юридична газета» повідомляла, що Європарламент пропонує обговорити на саміті «Східного партнерства» скасування плати за роумінг між ЄС і Україною.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду