Український електронний суд: Сінгапур заздритиме

11:30, 14 липня 2017
Газета: №19-26 (388-395)
Розробники розповіли про нові процесуальні інструменти електронного правосуддя.
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

При розробці нових процесуальних кодексів особливу увагу було приділено питанням масштабного впровадження в українське правосуддя сучасних електронних процесуальних інструментів.

Про це розповів заступник генерального директора Державного підприємства «Інформаційні судові системи» Дмитро Дубинко.

За його словами, в нинішніх судах вже використовуються IT-технології та навіть діє, як пишеться в п. 3 ст. 15 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Єдина судова інформаційна (автоматизована) система. Однак це стосується лише окремих аспектів судової діяльності.

Нова система електронного правосуддя, розроблена як вітчизняними фахівцями, так і зарубіжними експертами, істотно розширить функціональні можливості всіх учасників судового процесу і взагалі покликана повністю перевести судове діловодство на електронну основу.

«За запропонованим новаціям не впевнений, що ми наздоженемо Сінгапур. Думаю, що ми його переженемо», — переконаний Дмитро Дубинко.

Називатися нова система буде так: «Єдина судова інформаційна телекомунікаційна система» (ЄСІТС), або, як її охрестили IT-фахівці, — «судова хмара».

Дмитро Дубинко розповів, що на самому початку, для виявлення проблем, вони простежили за термінами проходження звичайної цивільної справи. Виходячи з вимог чинного ЦПК, пройти судовий процес швидше, ніж за 6 місяців, у фахівців не вийшло. Причому основну часову витрату давали 2 фактора: робота апарату суду (справу прийняли, зареєстрували, авторозподілили, передали судді, призначили до розгляду і т. д.), а також пересилання матеріалів поштою.

Якщо прибрати ці два фактори, то строк проведення судового провадження скорочується в 4 рази (з 6 до 1,5 місяця). Економія часу в свою чергу сприяє економії грошових коштів як судової системи, так і учасників процесу. Одним словом, є до чого прагнути.

Електронне діловодство

Після вступу в силу нових процесуальних кодексів всі комунікації судового органу з учасниками процесу будуть поступово переходити в електронний вигляд.

Активним учасникам судових процесів вже радять обзавестися Електронним цифровим підписом (ЕЦП), який можна згенерувати в будь-якому акредитованому Центрі сертифікації ключів.

З початком функціонування ЄСІТС кожен учасник судового провадження, що має ЕЦП, реєструє в «судовій хмарі» офіційну електронну адресу і отримує доступ до широкого і вигідного набору електронних сервісів.

Тепер направляти документи в суд, а також обмінюватися доказами зі сторонами процесу можна виключно в електронному вигляді, без додаткової їх реєстрації в паперовому вигляді в судовій канцелярії. Більш того, за подачу документів в електронному вигляді на 20% зменшується ставка судового збору.

Вигідною стає також видача електронних довіреностей або електронних адвокатських ордерів. Вони будуть завірятися ЕЦП, після чого відпадає необхідність будь-якого іншого засвідчення цих документів, в т. ч. і нотаріального.

Якщо сторона хоче пред'явити письмовий неелектронний доказ — це також не проблема. Документ сканується, завіряється ЕЦП і передається до суду.

Процесуальні документи формуються і заповнюються за затвердженими Вищою радою правосуддя шаблонами.

Судові рішення будуть підписуватися електронними підписами всього складу суду при колегіальному розгляді та ЕЦП судді при одноособовому розгляді справи.

Сторони отримують судове рішення виключно в електронному вигляді. Якщо у сторони немає зареєстрованої в системі електронної адреси, то вона отримує роздруківку електронного рішення суду з веб-посиланням на Єдиний реєстр судових рішень. До цього рішення в реєстрі у причетної сторони буде відкритий доступ.

Таким чином, маючи ЕЦП, учасники судового процесу можуть максимально полегшити собі процес комунікацій.

Новацією в діловодстві можна вважати те, що виконавчі документи будуть також переведені в електронну форму і буде створений ще один реєстр — Реєстр виконавчих документів. До такого реєстру матимуть доступ як державні, так і приватні виконавці.

Судитися, лежачи на дивані

Електронні інструменти дозволять сторонам судового процесу в певних категоріях справ брати участь в судових засіданнях без обов'язкової присутності в залі.

Йдеться про відеоконференції.

Право на відеоконференцію матиме кожен учасник судочинства, який завчасно, за 5 днів, звернувся з відповідною заявою до суду. До речі, законодавець запевняє, що буде впроваджений виключно заявний принцип.

Єдина вимога до подібних заявників — гарантування ними надійної роботи власної техніки і вибір якісного каналу зв'язку. Інакше, при перешкодах, розгляд судової справи відкладуть.

Суддя навіть при проведенні відеоконференції повинен перебувати в залі засідань. Також заборонено участь в розгляді справи поза приміщенням суду свідкам, експертам, спеціалістам-перекладачам. Суд повинен упевнитися, що вони самостійно і без підказки дають відомості, які вимагає суд.

Коли запрацює

Законодавець передбачив терміни повного впровадження в Україні нової Єдиної судової інформаційної телекомунікаційної системи — протягом 4 років з моменту вступу в законну силу нових процесуальних кодексів.

Але вже через 3 роки після старту системи планують повністю відмовитися від паперових носіїв.

Нагадаємо, судова адміністрація переходить на електронний документообіг.

 

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва