Мін'юст не хоче допускати до професії приватних виконавців

10:54, 11 жовтня 2017
Пристрасті з приводу не здачі трьома групами кандидатів в приватні виконавці іспитів розпалюються. Так і не вирішеною залишається проблема збою в електронній системі, яка сповіщала про рівень знань бажаючих стати приватними виконавцями.
Мін'юст не хоче допускати до професії приватних виконавців
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Зараз в країні відбуваються комплексні реформи. Удосконалюється і інститут юстиції. У зв'язку з цим ще в минулому році було введено поняття «приватний виконавець». Професіонали, які мають певні теоретичні знання і практичні навички, намагаються стати новоспеченими представниками приватного виконання судових рішень.

Як відомо, у багатьох європейських країнах є практика одночасного існування державних виконавців і представників приватної системи. І ми, начебто, переймаємо закордонний досвід, постійно хочемо вдосконалюватися. Тому законодавчі зміни і були внесені ще в минулому році. Так би мовити, рівняння — на європейський досвід! Але чи готове Міністерство юстиції до конкуренції?

Після внесення змін відразу в два нормативи — в Закон «Про органи і осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень та рішень інших органів» і Закон «Про виконавче провадження» — почалася процедура відбору серед бажаючих стати приватними виконавцями. Спочатку процес проходив дуже звичайно. Серед кандидатів, які виявили бажання попрацювати в приватній сфері, були ті, хто здавав тести з ходу, а були й такі, кому необхідно було ще підтягти як теорію, так і практику. Так, в середньому отримували допуск до професії 70-80% від усіх бажаючих. І це абсолютно нормальне явище, адже дійсно люди могли просто не довчитися або перенервувати. Але в загальному, скарг ніяких ні від кого не надходило, і всі були згодні з результатами, які озвучував Мін'юст.

Однак ситуація в корені змінилася після наказу №2905/5 від 18.09.2017, яким Міністерство юстиції України внесло зміни до порядку складання кваліфікаційного іспиту на отримання права здійснювати діяльність приватного виконавця. А саме, були ускладнені умови для кандидатів: скорочено час на здачу іспиту, видалені з публічного доступу тестові питання іспиту і встановлено мінімальний прохідний бал на третьому етапі.

Так, після законодавчих новел перша група, іспит якої був призначений на 25 вересня, запам'яталася стовідсотковою його нездачею. Між собою претенденти охрестили її «чорної групою». Як розповідають самі кандидати, система постійно зависала, а іноді навіть пропадав браузер. Примітно, що на збої в системі скаржилися абсолютно всі кандидати, відразу після тесту вони усно звернулися до кваліфкомісії і в той же день написали офіційного листа до Мін'юсту. Але, як відомо, такі скарги швидко не розглядаються, тому, не дочекавшись реакції на звернення «чорної групи», наступними вирішили випробувати удачу інші учасники конкурсу.

Результат і цієї групи, яка проходила тести 2 жовтня, виявився не набагато краще: іспит здав всього один кандидат.

Обуренню претендентів не було меж! Адже вони були впевнені в своїх знаннях, за їхніми словами, питання були досить зрозумілими і простими, тому і були дуже здивовані таким результатом. Відразу після того, як були розміщені на офіційному сайті Мін'юсту списки з прізвищами «щасливчиків», від тих, хто складав іспит послідували численні скарги в усі можливі інстанції, а один з кандидатів навіть подав позов до суду. Крім того, були проведені круглі столи, на яких претенденти намагалися донести до Мін'юсту та представників ДП «Національні інформаційні системи» свою позицію. Адже люди просто хотіли зрозуміти, як так різко вони, маючи освіту, досвід в роботі і пройшовши спеціальне навчання, раптом всі стали профнепридатними. Але відповідей з висновком про те, чи був збій в програмі чи ні, від офіційних джерел так і не послідувало, а на черзі до здачі іспиту була вже третя група, яка йшла на тестування вже без особливого ентузіазму.

9 жовтня група з 14 осіб (при зареєстрованих 23) спробувала свого щастя. В результаті з'ясувалося, що гідних на отримання «корочки» приватного виконавця знову не виявилося. Щоб б це значило? Невже усі так різко стали «прогресувати в іншу сторону»? Або все-таки збої в системі мали місце? А може, Міністерство юстиції не хоче бачити конкурентів у вигляді приватних виконавців і тому намагається всіляко заборонити доступ до професії?

Всі ці питання залишаються відкритими досі. Але час йде... Висновки комісії з приводу втручання в електронну систему так і немає, відповіді від Мін'юсту теж. На черзі — наступна група для здачі тестування. Але впевненості в тому, що після такого повороту подій люди прийдуть, зовсім немає. І якщо Мін'юст буде далі продовжувати в такому ж дусі, швидше за все, на реформі доведеться поставити хрест, чому наші західні партнери явно не будуть раді.

Тому, можливо, зараз необхідно стати всім трішечки мудрішими і зробити кроки назустріч один одному, щоб в гонитві за власними інтересами не втратити основну ідею реформи — досягнення європейських стандартів рівня життя для країни. Без корупції і в здоровій конкуренції.

Як уже повідомляла «Судово-юридична газета», на двох іспитах 25 вересня і 2 жовтня позитивний результат отримав тільки один чоловік.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва